Waarom reageren mensen zo venijnig op Greta Thunberg?

W

De haatboodschappen naar een zestienjarig Zweeds meisje nemen extreme proporties aan. Ik zie twee verklaringen.

Zij brengt slecht nieuws. Het Griekse verhaal dat de boodschapper van slecht nieuw werd vermoord hoeft weinig uitleg. Zuiver rationeel is dat nonsens natuurlijk, de verwarring boodschap-boodschapper is zonder grond. Maar hoe diep geworteld is dat ‘misverstand’? Heel diep. Amerikaanse onderzoekers trokken als loterij een briefje uit een hoge hoed. De proefpersoon kon geld winnen of niets. Een collega las het resultaat voor. Nadien moesten de proefpersonen aangeven hoe sympathiek ze de voorlezer vonden. De onderzoekers verrichten allerlei variaties op dit experiment. U kunt het raden: hoe slechter het nieuws, hoe antipathieker de voorlezer. 

De mens beschikt uiteraard over allerlei mechanismen om met slecht nieuws om te gaan. Je kan het ontkennen, stilaan heel moeilijk bij de klimaatopwarming, je kan naïef optimistische boodschappen geloven, technologie en ondernemerschap zullen ons wel redden, we zijn toch ook aan het gat in de ozonlaag ontsnapt? Maar blijkbaar is de schuld op de boodschapper steken een van de meest voor de hand liggende ‘strategieën’. 

De tweede reden is waarschijnlijk dat we voelen dat er ‘iets’ niet klopt. Waarom zijn niet bijvoorbeeld vijftigjarige mannen en vrouwen, ervaren experts en politici,  onze leiders in de strijd tegen klimaatontsporing? Hoe gek is het dat een kind met vlechten het Europees Parlement toespreekt én de Verenigde Naties? Hoeveel Vlaamse klimaatdeskundigen, volksvertegenwoordigers of zelfs ministers hebben dit al gepresteerd? We worden met zijn allen wel erg onbehaaglijk als de ‘natuurlijke’ orde der dingen wordt verstoord. Kinderen moeten nog veel leren, moeten beschermd worden en nu worden de rollen omgekeerd.  Planten die spreken, dieren die lezen, speelgoed dat in opstand komt, dat verstoort de natuurlijke orde der dingen en net daarom zijn ze leuk in een film. Maar de dag dat die dingen echt gebeuren, zullen we ons heel ongemakkelijk voelen. Nu zien we zo’n aanfluiting van de dagelijkse logica met de regelmaat van een klok op onze smartphone. Dat is al te bedreigend, die bedreiging moet weg. 

En natuurlijk beseffen we ook heel goed dat de voor de hand liggende aanpak, ach die jonge dame is helemaal geen leider, niet goed meer werkt. Wie dertig seconden de Brexit-leiders observeert, of de Amerikaanse president, beseft al evenzeer dat ook daar ‘iets’ niet klopt. En niet iedereen zal bij een rechtstreeks vergelijking zomaar Greta als de absolute verliezer aanduiden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken