Mijn boeken top 5 van september 2018

M

 

Slaap. Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen
(Why we Sleep)
Matthew Walker
Dé grote paradox: dit boek kan je slapeloze nachten bezorgen, omdat je denkt: waarom wist ik dit niet? Zie uitgebreide bespreking.

Uitgegeven bij De Geus. Meer info, klik hier.

 

 

Het juiste moment
(When, the scientific secrets of perfect timing)
Daniel Pink
Zo’n Daniel Pink-fan ben ik nu ook weer niet, zeker niet na zijn boek over het fabelachtige (maar al even verkeerde) onderscheid tussen linker- en rechterhersenhelft.
Maar nu heeft hij zijn huiswerk beter gemaakt. Een boek vol verrassende inzichten over: wanneer? ’s Morgens of toch beter ’s avonds? Hoe begin je aan een project, hoe houd je best vol en hoe sluit je best af? Hij deelt met ‘Slaap’ het enthousiasme voor het middagdutje. Dit boek had de helft minder pagina’s kunnen tellen – zeker in de Engelstalige versie –  niet door minder inhoud, maar door alle opblaastechnieken en eindeloze blanco’s weg te laten. Zeker ook omdat deel drie zuiver bladvulsel is en helemaal niet aansluit. Maar de twee eerste delen zijn ongemeen boeiend en relevant.

Uitgegeven door Business Contact. Meer info, klik hier.

 

Hoe lees ik?
Met inspirerende voorbeelden uit de literatuur
Lidewijde Paris.
Wens je meer van wijn te genieten door een goede degustatiecursus? Neen, drink dan gewoon wat je graag drinkt, maar je zal nooit weten wat je mist. Wil je weten wat je allemaal mist als je een echte goede roman leest? Lees dan dit boek. ‘Lidewijde Paris vertelt enthousiast, goed en humoristisch’, staat er op de achterflap en beter kan ik het ook niet formuleren. Lidewijde heeft ook ‘Hoe lees ik een kortverhaal?’ geschreven, maar ik denk dat er minder mensen kortverhalen lezen dan romans en… dat boek graaft nog dieper in de geheime lagen die de betere schrijvers vakkundig aanbrengen.

Uitgegeven door Meulenhoff. Meer info, klik hier.

 

De vriendschap
Connnie Palmen
Het voordeel van veel leestijd en een grote leesachterstand is dat je parels (her)ontdekt.
In mijn persoonlijke aantekeningen heb ik geschreven: psychologie, filosofie, literatuur, alles ineengevlochten, net zoals Kit en Ara, geest en lichaam, verslavend en bezinnend, grandioos. Verdere commentaar overbodig.

Uitgegeven door Promotheus/ Bert Bakker. Meer info, klik hier.

 

Skin in the game
Nassim Taleb

Wat gebeurt er met een auteur die alle interventies van uitgevers afwijst? Zijn boeken worden er niet beter op. Maar anderzijds staan in één hoofdstukje van Taleb meer boeiende ideeën dan in een volledig boek van de meeste andere (management)auteurs. Je merkt dat dit boek wat meer losse eindjes telt dan bijvoorbeeld ‘De Zwarte Zwaan’, maar als je graag provocerende, recht in je onderbuik, destabiliserende ideeën leest, dan weet de wereld sinds tien jaar: slechts één adres. Nassim Taleb! De Nederlandse vertaling is nog steeds niet verschenen en de uitgeverij lijkt zelf niet toe te passen wat Taleb preekt; de titel wordt ook in het Nederlands ‘skin in the game’. Foei, ‘Vel op het spel’ is zoveel mooier.

Engelstalige versie uitgegeven door Pinguin Books. Meer info, klik hier. De Nederlandse vertaling wordt verwacht in oktober 2018.

Rubrieken