Mijn boeken top-5 van oktober 2020

M

Boeken kunnen troosten en Boeken top 5 inspireren. Het lot van de Turkse schrijver Ahmet Altan is keihard, maar zijn boek troost ons allen en inspireert elke mens die een tikkeltje kunstenaar in zich heeft. Wie niet? Slachtoffer van de afwezigheid van een rechtstaat, een hoeksteen van een werkende democratie, is dit nochtans een zacht boek, over opgesloten zijn en heel vrij, over alleen zijn en toch verbonden met de wereld. Hoe uitzichtlozer de situatie, hoe troostender de woorden, hoe inspirender de poëtische taal.

Er is een herdruk! Van zowat het beste verhalende non-fictie boek aller tijden. Klim mee met twee fatale Everest-expedities in 1996. Word voor dood achterlaten en toch gered. Laat helicopters landen waar nog nooit een helicopter is geland. En treur om de doden door ‘Summit Fever’. Krakauer is een van de beste journalisten ter wereld, bekend om ‘Into The Wild’. Ook hij passeerde in mei 1996 lijken. Hij was erbij en bereikte de top. Als je denkt dat je het hard hebt tijdens Corona, lees dan dit boek.

De perfecte aanvulling voor De Verblinde Samenleving. Paul Verhaeghe verkent met veel respect onze luwe systemen, onze nabijheid, wat het betekent mens te zijn tussen de mensen. Met af en toe een zijsprongetje naar onze maatschappelijke systemen. Zijn zij de ware schuldige?

Eerder een pamflet dan een boek, bereikt het toch een diepgang en een troost die je zelden elders vindt.

Het levensverhaal van Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar en auteur van Ons feilbaar denken. Lewis is de alomgeprezen journalist die over Wall-street, de financiële crisis, en het gebruik van statistische modellen absolute bestsellers heeft geschreven. Hier is hij opnieuw zijn verhalende meester zelve, maar voor mij heeft dit boek een heel speciale betekenis. Mijn virtuele leermeesters Clyde Coombs, Paul Meehl, Ward Edwards, Amos Tversky komen tot leven. Vooral voor de liefhebbers van wie wil weten wie de mensen waren achter de wetenschap waarom we zo slecht beslissen.

Vintage Joost De Vries. Arrogant en vol zelfspot. Lacht met schrijversprincipes die hij zorgvuldig zelf toepast. Opnieuw staat de millenial blanke man centraal: hij is welopgeleid (en laat dit merken in allerlei citaten), is bemiddeld (zoekt een mooie flat in Amsterdam), is thuis in de betere kringen, en zo hetero als maar zijn kan. Kortom al wat je maar nodig hebt om de progressieve kringen te provoceren, bundel je in deze kortverhalen, die af en toe naar elkaar verwijzen. En zodra je met voldoende pretentie je verhaal hebt opgebouwd, haal je het meteen onderuit. Arme, blanke, arrogante, hetero, eenzame millennial.

Rubrieken