Managementgedrag

M

In deze boeken vind je reflecties over mijn vakgebied, managementgedrag.  Mijn afscheid van deze wondere wereld draagt niet toevallig de titel  ‘bye bye management’. De centrale vraag in dat boek luidt: wat zijn managementconcepten nu echt waard? En de vraag stellen is helaas ze al gedeeltelijk beantwoorden. De Romeinen wisten het al: caveat emptor, koper van managementideeën wees op je hoede!

Ik heb meegeschreven aan vier ‘essentials’. Persoonlijk vind ik die over leiderschap het meest geslaagd. Want over dat onderwerp wordt er vooral heel veel nonsense verteld en hoe vat je tienduizenden studies samen tot een behapbare brok?

Bye, Bye Management

Marc Buelens over  heden, verleden en toekomst van management

Marc Buelens

 

Een bekentenis. Vroeger dacht ik dat er grote geheimen verborgen lagen achter al die succesvolle managers, topconsultants en eminente professoren. Ruim veertig jaar geleden stortte ik me met volle overgave op het onderzoeken van die geheimen. Ik bevroeg talloze managers, las honderden managementboeken, en schreef er zelf ook verschillende. Ik hoopte de rangen van de ‘alwetenden’ ooit te mogen vervoegen. Ik heb recent die rangen verlaten, wetende dat ik het geheim van het management nog steeds niet ken. Wel kan ik vrij scherp verwoorden wat we niet weten en kan ik even ironisch glimlachen met de pseudo-experts die beweren het wél te weten. In Bye Bye Management reflecteer ik een laatste keer over de thema’s die me veertig jaar nauw aan het hart lagen.

Essentials – Leiderschap

Wat maakt van iemand een leider en wie mag zich leider noemen?

Marc Buelens, Katleen De Stobbeleir

Leiders zijn net dat tikkeltje anders dan managers en leidinggevenden. Ze worden niet zozeer geboren of gemaakt. Ze worden zo genoemd. De sterkste leiders lijken zij te zijn die altijd doorzetten ondanks tegenslagen en uiteindelijk toch resultaat halen. Maar wat als je geen resultaat haalt? Leiders maken het verschil door wie ze zijn: ze maken het verschil door hun persoon, hun unieke stijl, hun karakter en hun unieke persoonlijkheid. Niet door hun systemen en methoden. Ze vertellen mobiliserende verhalen die de uitdagingen zichtbaar, aantrekkelijk en betekenisvol maken. Dit boek geeft je een antwoord op essentiële leiderschapsvragen: ‘Hoe gebruiken leiders hun leiderschapstalenten optimaal? Waar kunnen leiders ontsporen?’ Hoe moeten leiders omgaan met culturele verschillen? Essentials Leiderschap  is een inspiratiebron voor leiders die hun visie willen omzetten in zinvolle actie.

 

Beide boeken alsook mijn andere boeken rond managementgedrag zijn uitgegeven bij LannooCampus.

Promotie Lannoo Uitgeverij: gratis verzendkosten!  – vermeld buelens in de promotiecode bij Lannoo

Rubrieken