Mijn boeken top 5 van maart 2019

M

De onbewoonbare aarde
David Wallace-Wells

Ik had dit boek liefst niet op één gezet. Want het ‘leesplezier’ dat je uit dit boekt haalt is vrij beperkt.  Maar je kan alleen maar dankbaar zijn als een topjournalist tientallen experts interviewt en honderden betrouwbare bronnen raadpleegt. Het is geen perfect boek, en verwacht vooral geen mirakeloplossingen, dat is overigens een van de redenen waarom het boek zo angstaanjagend is, want die bestaan niet, echt niet.  Verwacht wel, in het eerste deel tenminste,  een verhaal dat beklemmender is dan de beste Netflix-serie.  Zie bespreking. Uitgegeven door De Bezige Bij.

Zonder titel #1
Gaea Schoeters

Voor mij de beste roman die ik afgelopen jaar heb gelezen. Dit is schrijven met de grote S. Je moet wel van het genre houden natuurlijk. Als je niet graag ‘literair’ leest, blijf dan maar weg van dit boek. Maar voor mij is dit de ideale roman: een stevig verhaal en de nodige literaire hoogstandjes.  Knap werk van Gaia Schoeters. Zie bespreking. Uitgegeven door Querido.

De edele kunst van not giving a f*ck: de tegendraagdse aanpak voor een goed leven.
Mark Manson

Zeer misleidende titel. Want het boek gaat vooral over de dingen waar je beter wel zou om geven. In een trendy moderne taal hertaalt de Amerikaan de principes van zelfzorg naar  de hedendaagse superdrukke mens. Dit is ‘kies en bemin je keuze’ voor de tweede decade van de 21-ste eeuw.  Bevat heel veel wijsheid en sterke voorbeelden; vlot geschreven, extreme voorbeelden die aanspreken en als je om kan met het genre, helemaal niet slecht. In tegenstelling tot typisch Amerikaanse boeken zijn de hoofdstukken achteraan de beste, vooral 5 en 6. Verwacht geen heil van dit boek als je psychotherapie nodig hebt, maar voor alle andere doelgroepen: lees dit boek, het kan je leven veranderen en…een speciale pluim voor de vertalers. Hier volgt een zeldzaam advies: zelfs al lees je vlot Engels, ik zou het in het Nederlands lezen. Uitgegeven door Bruna.

De acht bergen
Paolo Cognetti

Terecht een wereldwijde bestseller sinds de eerste publicatie in 2016 van ‘Le otto montagne’. Komt wat traag op gang, maar wat wil je bij een ode aan de vertraagde tijd. Een weemoedig boek over vriendschap, onvermogen te communiceren, leven met de harde natuur, alleen zijn, patronen die we (on)gewild verder zetten, ook al werken ze verstikkend. Schitterende metaforen. Bergen als spiegels van ons diepste innerlijk. Zelden te vergezocht, steeds briljant beschreven. Uitgegeven door De Bezige Bij.

De onsterfelijke onderneming: Overleven in disruptieve tijden.
Fons Van Dyck.

Eindelijk, eindelijk: nog eens een steengoed managementboek dat schoon schip maakt met zovele managementmythes. Mijn ‘endorsement’ op de achterflap is erg duidelijk: De solide argumentatie van een expert, de heldere pen van een didacticus, de feeling voor een slim non-fictieboek van een begenadigd auteur. Wereldklasse. Uitgegeven door Lannoo Campus.

Rubrieken