Mijn boeken top 5 van December 2018

M

The only way is up
Wim Smets

Zonder meer het beste managementboek van de laatste vijf jaar. Naar vorm en inhoud. Eindelijk… eens niet over business modellen, radicale innovatie of digitale transformatie, maar rond de aloude vraag: hoe organiseer ik mijn succes (en laat ik het niet aan het niet aan het toeval over)?  Zie aparte bespreking.

Uitgegeven door Lannoo.

 

Voor ik ga slapen
S.J. Watson

Hoe meer ik zelf schrijfopleiding volg, hoe briljanter ik deze thriller vind. S.J. Watson bedankt overigens zijn medestudenten in het boek. Net als J.K. Rowling als jonge auteur beter niet duidelijk maakte dat ze een vrouw was, kiest Steve John Watson er uitdrukkelijk voor om zonder foto en met S.J. op de omslag te staan. Hij kruipt immers op meesterlijke wijze in de huid van een vrouw. Toen ik het boek enkele jaren geleden las, was ik er rotsvast van overtuigd: dit kan alleen een vrouw hebben geschreven. Zijn vrouwelijke medestudenten hielpen hem ongetwijfeld bij de sprekende details. Het plot is  even eenvoudig als geniaal en is perfect uitgewerkt. Een vrouw lijdt aan een bizarre (maar reële) ziekte. Elke nacht wordt haar geheugen gewist, en zo ontwaakt ze elke morgen naast een vreemde man. Is die wel haar echte man? Zijn de foto’s aan de muur geen bedrog?  Dé thriller voor wie liever niet leest over in stukken gezaagde lijken, of kettingrokende en whiskyzuipende commissarissen.

Uitgegeven door Ambo/Anthos.

 

Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Dimitri Verhulst

In een tedere, soms ronduit grappige stijl, schrijft Dimitri Verhulst hoe een oude dame van haar berg komt in het besef dat de weg terug te steil kan zijn. Een aanrader voor twee doelgroepen: zij die niet graag dikke boeken lezen en zij die, toch wel met het woordenboek in de hand, de rijkdom van het Nederlands willen proeven. Wie zich na het lezen van dit boek(je) geen betere mens voelt, moet ook maar eens van zijn berg komen.

Uitgegeven door Atlas Contact.

 

Retail, de digitale hysterie voorbij
Gino Van Ossel

Retail-goeroe Gino Van Ossel maakt in dit boek zijn reputatie volledig waar. Aan de hand van tientallen boeiende voorbeelden gidst hij ons tussen de puinhopen van het retail-landschap. Niet om te jammeren of te weeklagen over een verloren paradijs, niet om hysterisch te pleiten voor een digitale strategie, maar om heel concreet aan te geven wat je als retailer in het huidige labyrint dan wél kan en… moet doen. Doe het snel en vooral heel goed. Van Ossel is daarbij een ervaren gids.

Uitgeven door Lannoo.

 

Hier
Joke Van Leeuwen

De mensen aan deze kant van de grens (aan de andere kant spreken ze met een vreemd accent) feesten op de juiste manier,  eten geen vreemde dingen, hebben warme gewoontes, maar de mensen aan de andere kant leven oppervlakkiger, materialistischer, onechter. Wij leven echt, zij leven een schijnleven.  Goed dat er mensen zijn die de grens tussen beide landen bewaken. Vreemdelingen echt niet welkom, zij wonen aan de verkeerde kant van de grens, en dat zal wel geen toeval zijn. ‘Ergens’ worden wij gescheiden van die anderen waarmee we hoogstens wat zakelijke relaties wensen, en toch moeten we op onze hoede zijn of ze stelen onze jobs.

Volgens vele critici een van de belangrijkste boeken van 2018, uiteraard omdat Joke van Leeuwen op lieve, broze, bijna relativerende wijze een beklemmende fabel vertelt over een harde wereld vol van eigen gelijk, over de wereld van de eigen identiteit die ten allen prijzen moet verdedigd worden, ook al bestaat die vooral uit vreemde verkleedpartijen.  Je moet wel van fijnmazig, weemoedig, ingetogen, zorgvuldig proza houden.

Uitgegeven door Singel Uitgeverijen

 

 

Rubrieken