Klimaatminister Van den Heuvel (CD&V) reageert op aanbevelingen expertenpanel: “Mogen niet in extremen vervallen”

K

Beste Koen,

ik vermoed dat je geruststellende raad (volledig in lijn met zovele andere politici), gericht is tot het klimaat. Klimaat, verval niet in extremen!!! Die aanmaning deel ik met je. Het is stilaan welletjes met die ontsporende natuur. Je boodschap zal wel niet gericht zijn naar de bezorgde burgers, betogende jeugd of (bijna) panikerende wetenschappers. Je boodschap doet me overigens wel denken aan de reactie van de Boeing CEO bij de signalen van verontruste piloten na het eerste ongeluk met de 737-max. Laten we vooral niet overhaast te werk gaan. Staatsmanschap, rustig blijven, niet vervallen in extremen. Goed zo!

Er is een klein probleempje. Het klimaat lijkt niet goed naar jou te luisteren. Wat wil je, je bent ook nog jong in je functie. Op de vrt-nieuwspagina waar ik jouw vaderlijke, laten-we-vooral niet-overhaast-te-werk-gaan, raad heb gevonden, vond ik nog een ander bericht: Hoogste CO2-concentratie sinds het begin van de mensheid

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory, het afgelegen station op een vulkaan in Hawaï dat al sinds de late jaren 50 de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat zaterdag 415,39 ppm, een absoluut record in het bestaan van de mensheid, Dat is de hoogste concentratie sinds het ontstaan van de moderne mens, zo’n 200.000 jaar geleden. En het CO2-niveau in de atmosfeer stabiliseert zich helemaal niet, de stijging ervan gaat integendeel steeds sneller.

Het is zelfs al meer dan 3 miljoen jaar geleden dat er dergelijke concentraties in de atmosfeer zaten. Toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger. 

Die klimaatalarmisten toch, wat een bende doordrammers, beroepspessimisten, ongelovigen in de technologische vooruitgang en het aanpassingsvermogen van de mens. We vinden er wel iets op. Goed dat we nog ministers hebben om vooral ervoor te pleiten zeker geen extreme maatregelen te nemen. We moesten zo eens een kiezer uit zijn comfort-als-eeuwig-verworven-recht halen, dat zou toch jammer zijn. En ik stel voor ook wat meer humor te gebruiken, je weet wel: de toestand is hopeloos, maar niet ernstig. Relativeren, dat moeten verontruste piloten, de jeugd en zovele kiezers nog leren. Het zal je tijd wel duren eh. Want inderdaad, in de politiek is een week soms een eeuwigheid. Het is daarom dat er echt geen haast mee gemoeid is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken