Vrijgevigheid loont

V

In een column van Trends heb ik enkele maanden geleden verslag uitgebracht van onderzoek dat aantoont dat vriendelijke mensen (gemiddeld) armer zijn dan onaardige mensen. Dit wordt voor een deel verklaard door het feit dat vriendelijke mensen minder verstand hebben van geld. Ze vinden het gewoonweg minder belangrijk, ze zoeken hun geluk wel elders. Maar zoals steeds moet je erg opletten met dergelijke studies. Recent onderzoek in het prestigieuze Journal of Personality and Social Psychology rapporteert dat onbaatzuchtige mensen én meer geld hebben én meer kinderen. De resultaten van dit Amerikaans-Zweeds onderzoek waren gebaseerd op 60 000 mensen uit 24 landen, en de effecten waren vrij algemeen. Dat mensen die gericht zijn op anderen meer kinderen hebben is niet zo verrassend, maar dat ze ook meer verdienen is toch wel merkwaardig en werd niet verwacht.

Bij nadere analyse van de gegevens valt op dat de extreme gevallen het toch niet zo goed doen. Extreme vrijgevigheid kan je inderdaad arm maken. De onderzoekers zelf verklaren hun vrij verrassend resultaat door te verwijzen naar het feit dat teamwork of snel relaties opbouwen, steeds belangrijker wordt.

Ikzelf heb de neiging om al het onderzoek terzake als volgt samen te vatten: bij de minste twijfel, wees vriendelijk. En.. er is bijna altijd twijfel. Als er echt geen twijfel is, wees dan vooral niet naïef.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken