Hoe erg is game-verslaving bij adolescenten?

H

Amerikaanse onderzoekers onder leiding van prof Sarah Coyne van Brigham Young University bevroegen gedurende zes jaar 385 adolescenten naar hun video-speelgedrag. Dit is de langstlopende studie ooit over game-verslaving. 

72% van de respondenten  vertoonden weinig pathologische symptomen zoals overdreven veel spelen of interferentie met andere, belangrijkere activiteiten. 18% startte met milde symptomen die niet toenamen. 

10% echter werd steeds meer verslaafd. Zij vertoonden mentale, sociale en gedragsmatige problemen met  kenmerken als depressie, angst, agressie, problematisch telefoongebruik. Je kan als ouder dus wel ongerust zijn, er is ongeveer één kans op tien dat het fout loopt. Dit zijn ernstige verslavingen, maar omdat er geen lichamelijke component is zoals bij alcohol, drugs of roken (en zelfs koffie en chocolade) zal een sterke motivatie om zich te laten behandelen de persoon kunnen bevrijden van zijn verslaving. Panikeer toch maar niet te snel. Zelfs de tien procent verslaafden bleken nauwelijks te verschillen van hun leeftijdsgenoten op twee vlakken: ze vertoonden financieel stabiel gedrag (ze maakten geen bergen schulden) en ze zetten zich even hard in op de arbeidsmarkt om aan een job te geraken

Wie is de grootste risiscogroep? Jonge mannen met weinig sociale contacten. Als je dochters net iets te veel gamen met hun vriendinnen, maak je vooral geen zorgen. Als je zonen hun vrienden dreigen te verliezen, is het misschien wel tijd voor een heel moeizaam en pijnlijk gesprek. De beste bescherming? Zich regelmatig inzetten voor het goede doel. Naar mijn strikt persoonlijke mening zal het overigens gemakkelijker zijn je zoon te vragen: wil je meedoen aan onze actie, dan te zeggen: JIJ bent verslaafd, zeker als je een leeg glas wijn in de hand houdt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken