‘Golden sixties’: voortaan ‘zevende decade van de twintigste eeuw’

De ‘Gouden Eeuw’ in Nederland wordt voortaan beter gewoon ‘zeventiende eeuw’ genoemd om meer inclusief te zijn. Het lijkt mij dan ook logisch dat we definitief afstand nemen van de beledigende benaming ‘golden sixties’. 

De jaren zestig van de vorige eeuw waren de jaren van bijvoorbeeld Ferre Grignard.  Die man had een doorrookte stem.  Erger nog, iconen van Eddy Merckx tot Johan Cruyff, van Jacqueline Kennedy tot Audrey Hepburn, van The Beatles tot James Bond, van Jacques Brel tot Little Joe, rookten in het publiek. Elk beeld uit deze periode is een ode aan de sigaret. Zo’n periode kan je misschien wel ‘longkankerachtig’ maar zeker niet ‘gouden’ noemen. 

De jaren zestig waren de jaren waarin Dostojewski, Joyce, Proust of Vondel minder belangstelling kregen dan ‘Asterix’ of ‘Lucky Luke’. Wij kunnen een decade waar echte litartuur moest wijken voor het stripverhaal nooit ‘gouden’ noemen. Erger nog, ook in de schilderkunst regeerde de promiscuïteit. Yves Klein liet naakte vrouwen in blauwe verf wentelen. En dan zijn we discreet rond een film als ‘Barbarella’ (regisseur: Roger Vadim), zuivere pornografie, een film die nota bene in de gewone filmzaal werd gespeeld; de waarden die in Belle du Jour werden verheerlijkt, durven we hier niet expliciteren.  Dit was een decade van groot cultureel en moreel verval.

Tijdens de jaren zestig hoorden we hoe echte muziek (Rachmaninov, Stravinsky, Bartok, Poulenc…) werd onderdrukt door gemakkelijke, hysterische muziek uit enkele Britse steden, inzonderheid Liverpool. We hebben al vermeld dat deze zangers van bedenkelijke kwaliteit in het publiek rookten.

De zogeheten gouden jaren zestig hebben de armoede helemaal niet uitgeroeid, zoals bewezen, twee jaar na het afsluiten van deze decade door de uitspraak van CVP-volksvertegenwoordiger Jaak Henckens: “de gezinnen met drie en meer kinderen die slechts over één beroepsinkomen beschikken: dit zijn de noodgezinnen, de noodgevallen in ons land.” (Parlementaire Handelingen van België – Kamer van Volksvertegenwoordigers), Brussel, 1972.)

En tot slot citeren we de meest verkochte krant in Vlaanderen: Voormalig paus Benedictus acht ‘golden sixties’ verantwoordelijk voor seksueel misbruik binnen de kerk 

We zullen voortaan alleen nog spreken over ‘de zevende decade van de twintigste eeuw’. Uit respect voor alle slachtoffers en hun nabestaanden.  

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken