Codex van studenten wordt aangepast

C

Beledigende woorden die beginnen met N worden uit de liedjesteksten geschrapt. Beschrijving van geweld tegen vrouwen ook. Je moet ergens beginnen. Maar ikzelf ben meer geboeid waar het moet eindigen

“Dat de Gentse koepels besloten liederen met een koloniale context te kaderen, is beter dan ze zo te laten staan, maar het is nog maar de vraag of beschonken studenten de moeite zullen nemen om de kaders te lezen”, lees ik op de VRT-nieuwssite.

Je bent jong en je wil wat. Liederen zingen uit de oude doos. Waarom niet?Kan inderdaad een gevoel van verbondenheid met Zuid-Afrikaanse blanken, onze voorouders en andere volkeren bevorderen. Wel ja, waarom niet? Maar wat is de culturele, geestelijke of lichamelijke meerwaarde om je daarbij te bezatten? Is binge drinking een deel van de Vlaamse, Arische of West-Europese cultuur? Volgens recent wetenschappelijk onderzoek is bijna elk glas alcohol er ééntje te veel. Zelfs het glas rode wijn per dag is controversieel. Al de rest is bepaalde hersencircuits verdoven, verslavingspatronen voorbereiden etc etc. Het is misschien tijd om even na te denken over cultuurverheffing, verbondenheid met onze voorouders, en zo veel andere dingen zonder, of met uiterst beperkte hoeveelheid, alcohol. Want bijvoorbeeld echt geweld tegen vrouwen, kinderen (en mannen) neemt toe na alcohol, niet alleen virtueel geweld in een liedje. En racisme? Er zal ook wel een verband zijn zeker…Recent research has shown that alcoholconsumption can exacerbate expressions of racial bias

Jeroen Jansen, hoogleraar Keel-Neus-Oorheelkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum: “Als alcohol nu uitgevonden zou zijn, zou het niet op de markt mogen komen. Het is een eersteklas harddrug, met veel sociale ellende tot gevolg. En je krijgt er kanker van.”

Nu nog de feiten onder ogen zien, en dan eens lachen met die oude liedjesteksten, uit de tijd toen mensen nog dachten dat je alcohol nodig hebt om je te ontspannen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken