Dat zou in het bedrijfsleven niet kunnen

D

U kent dat refreintje wel. De overheid, traag en inefficiënt, en vooral vol vreemde toestanden; dat zou ondenkbaar zijn in een bedrijf. Hoe vaak heb ik dat liedje al niet gehoord uit de mond van bedrijfsleiders en hun supporters. De overheid is immers het probleem, niet de oplossing. Behalve natuurlijk als de privé-sector het verknoeid heeft (de bankencrisis al vergeten?) of het noodlot toeslaat. Covid 19 bijvoorbeeld en je hebt pech een contactberoep uit te oefenen. Overheid, red mij! Desnoods met al je inefficiënte, trage systemen. Ze zouden die overigens beter aan een privébedrijf toevertrouwen. Kijk maar naar de Britse spoorwegen en vergelijk die even met de Zwitserse. Oei, slecht voorbeeld.

Stel je voor: een organisatie is zowat de belangrijkste van een land. Het produceert volgens een strikt afgesproken plan essentiële goederen. Mogelijke problemen zijn zes maanden op voorhand bekend. Zou je een overheidsdienst vertrouwen? Een bedrijf?

Stel je voor een organisatie die heel gedecentraliseerd op korte termijn dat goed moet verdelen en de eindgebruiker moet in contact brengen met dat product. U weet wat ik bedoel. Tientallen steden en gemeentes moeten op korte termijn vaccinatiecentra uitrollen, de bevolking waarschuwen, voor transport zorgen. Opvallend hoe goed de overheid dat doet.

Stel je voor een organisatie die eerst meedeelt dat ze x exemplaren zal leveren, dan volkomen onverwacht stelt, neen neen slecht zestig procent, dan uitlegt dat het een kwestie van slechte communicatie is, neen het is negentig procent, dan op televisie uitlegt dat alles volledig onder controle is, en geen dag later meedeelt dat het toch niet haalbaar is, dat ze spreken over 50%. Alles lijkt daar wel fout te lopen. Planning, logistiek, productie, communicatie. Dat zou bij een bedrijf nooit kunnen. Zeker niet bij Pfizer. Want daar wordt het topmanagement minstens tienmaal (vijftigmaal?) meer betaald dan die brave verplegers en duizend maal meer dan die vrijwilligers. Het bedrijfsleven doet het altijd beter, dat is nu toch wel heel erg duidelijk. Je moet mensen incentives geven, hoge bonussen, de concurrentie laten werken en dan komen dergelijke dingen niet voor; die komen alleen voor bij ziekenhuizen en gemeentebesturen. Of toch niet?

Oh kijk, ik verneem net dat ook AstraZeneca zijn beloftes niet waar kan maken. Zou bij een bedrijf niet waar zijn. Oeps, AstraZeneca is een bedrijf. Marc, je bent niet eerlijk, die bedrijven werken onder grote druk aan een zeer complex probleem. Begrijp dat dan toch. Ja, ik begrijp dat, zeker in tegenstelling tot de overheid die alleen maar supereenvoudige problemen heeft op te lossen, zoals bestrijding van kinderarmoede, rechtvaardige belastingen, klimaatopwarming en stimuleren van een diverse, betaalbare en toegankelijke cultuur van hoog niveau. Poepsimpel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken