Brexit en het onderscheid tussen goederen en diensten

B

Vijftien jaar geleden hoorde ik collega Roland Van Dierdonck uitleggen dat het onderscheid tussen goederen en diensten steeds futieler werd. As je een auto koopt, dan koop je overduidelijk een ‘goed’. Maar wat als je een auto ‘leaset’?  Behalve verzamelaars verkoopt haast iedereen zijn gekochte auto  op het einde van de rit. We bezitten dus onze auto’s heel tijdelijk, wat is dan het verschil met huur of leasing?  Mijn smartphone is overduidelijk een goed, maar het steekt vol diensten. Een CD was een goed, maar Spotify is een dienst.  Al tientallen jaren is er een verschuiving bezig naar diensten en worden bijna alle goederen verrijkt met lidmaatschappen, infokanelen, gebruikstips, opleidingen, dienst na verkoop, garanties en noem maar op.

Laat nu net het onderscheid tussen goederen en diensten het sluitstuk zijn van wat Theresa May als het ‘Chequers’ akkoord van haar regering heeft voorgesteld aan de EU. Voor diensten zou de UK zijn eigen gangen mogen gaan…  Uiteraard wil May op die manier ‘The City’ verdedigen. De financiële dienstverlening kan stukken agressiever eens de UK los is van de EU. Maar Michel Barnier, de EU-onderhandelaar, heeft blijkbaar ook naar Roland Van Dierdonck geluisterd en hij veegt het onderscheid van tafel.   Steeds meer diensten bevatten een fysieke component, en  steeds meer goederen zijn onafscheidbaar verbonden met diensten.

Dit was nochtans een mooie aanzet tot een compromis à la Belge. Je weet wel, persoonsgebonden materies en andere politieke fijnproevertjes. Het ziet er dus hoe langer hoe slechter uit voor een elegante Brexit. Je kan alleen maar hopen dat Herman Van Rompuy achter de schermen knap onderhandelt. Maar er zal meer dan een gedichtje nog zijn om dit drama nog te redden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken