Afscheid van een van de meest succesvolle politici ooit

A

Nigel Farage stopt ermee. Een van de weinige politici die al zijn doelstellingen heeft bereikt. Hij had er maar eentje: het Verenigd Koninkrijk uit de EU halen. Perfect gedaan. Proficiat, Nigel, je hebt het charisma van een natte dweil, sorry, ik vergis mij. Proficiat Nigel, je doet mij wat denken aan de meest succesvolle politieke partij die België ooit gekend heeft: de Volksunie. Die wilden vooral één zaak: een federaal België. Daarin zijn ze volkomen gelukt. We genieten nu van deze unieke staatsstructuur. Helaas niet helemaal van een fabelachtig sterke staatscultuur. Proud to be Texan and proud to be American. Hoe fier ben ik er niet op Vlaming te zijn en hoe dolblij met mijn Belgische genen. Oei, weer een lapsus, niet helemaal mijn dagje.

Ze hebben hem dus, hun brexit, met hoofdletter in het Engels, met kleine letter in het Nederlands. Vorige week zocht ik de dvd over Peggy Guggenheim, mijn twee vorige exemplaren weggegeven en zo verloren. Niet erg. Ik vond die snel op het internet. 20 euro of zo. Op Amazon.uk voor drie euro (ja ja, niet pond) en vijf euro portkosten. Gisteren kwam die toe. Met een bureaucratisch formulier op de achterkant; en zelf een handtekening. Cutoms declaration CN22.

Kwatongen beweren dat de Britten nu meer ambtenaren in dienst hebben moeten nemen om al hun douaneformaliteiten te regelen dan de gehele EU samen. Roddel natuurlijk, de ineffeciëntie van de Britten zowat kennende denk ik dat het dubbel zo veel is. Dank zij Nigel Farage.

Wat leren we van de man? Opletten. Dit is gloryhunting. Je ziet succes en gaat het copiëren. Niet altijd even wijs. Drie dingen vallen op:

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, Cato Maior (234-149 voor Christus). Oeps, weer een blunder, Latijn is een taal voor intellectuelen, niet voor populisten. Of niet? Cato was van mening dat Carthago vernietigd moet worden. Van Corbyn wisten de Britten na vijf jaar nog niet hoe hij nu juist stond tegenover de EU. Herhaal, herhaal en helaas.. zelfs de grofste leugens worden op de duur geloofd. Zelfs Amerikaanse intellectuelen geloven dat Trump goed gezorgd heeft voor de Amerikaanse economie.

Ten tweede: gebruik retoriek. Sterke beelden, het charisma van een pompbak, of een natte dweil. Het doet er niet toe.

Ten derde: als je een zweeppartij bent, blijf dan weg van de verantwoordelijkheid. Vraag dat maar aan de LibDems.

In ieder geval, via deze weg een grote proficiat aan den Nigel. Voor het bereiken van zijn levensdoel en zijn vriendschap met Donald J. Trump.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken