Vermeer, superster

V

Bij Vermeer is het een kwestie van: de grootste, de meeste, de minste, …

Tentoonstellingen van Vermeer zijn blockbusters. Men spreekt nu nog over de tentoonstelling in Washington/Den Haag van 1995/1996 met 22 Vermeers.  ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum Amsterdam in 2023  met 28 Vermeers was op enkele weken volkomen uitverkocht, 450 000 tickets vlogen de deur uit. Zelfs de tentoonstelling eind 2021 in Dresden met ‘slechts’ 10 Vermeers was in een minimum aan tijd uitverkocht en in Tokyo in 2019  (9 Vermeers) was het eindeloos aanschuiven. 

Vermeer heeft op dit ogenblik helaas ook de meest ophefmakende schilderijendiefstal op zijn naam staan. ‘Musicerend trio’ verdween samen met negen andere werken uit het Isabelle Steward Museum te Boston in 1990; je verdient 10 miljoen dollar door de buit terug te vinden (de hoogste premie ooit)

Schrijvende vrouw met dienstbode  is in Dublin zelfs tweemaal gestolen. De tweede maal werd het teruggevonden op de luchthaven van Deurne. 

Het Melkmeisje dient nu al jaren als boegbeeld voor de puddingen van ‘La Laitière’ (Nestlé)

Meisje met de parel staat op de kaft van grote aantallen boeken die de topwerken van schilderkunst toelichten.

Johannes Vermeer is onder de erkende grote schilders, de man met de laagste productiviteit. Zo’n twee schilderijen per productief jaar.  De hoogste productiviteit? Vincent Van Gogh: negenhonderd op tien jaar tijd. Rembrandt schilderde bijna evenveel zelfportretten als Vermeer Schilderijen.

De meest beroemde vervalsing. Han Van Meegeren lichtte vanaf 1936 de Nederlandse Vermeer-experts op in Rotterdam met vervalsingen die technisch maar vooral psychologisch knap bedacht waren. Door ook aan Nazi-kopstuk Hermann Göring een valse Vermeer voor een klein fortuin (“als het schilderij te goedkoop is, geloven ze mij toch niet”) te versjacheren schreef de oplichter zichzelf de geschiedenisboeken in. Dat was echter collaboratie van de hoogste graad en vlak na W.O. II raakte Van Meegeren daardoor in moeilijke papieren.  Aanvankelijk geloofde niemand zijn verdediging: ik heb ze opgelicht die Nazi’s, ik verkocht ze een vervalsing, net als al die andere Vermeers die ik heb geschilderd en versjacherd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken