Rutte, de meest visieloze leider ooit

R

Hij is ontzettend populair. Wordt zonder meer herkozen. En iedereen noemt hem visieloos.  Mark Rutte. Is er een verband? Misschien wel. Misschien is het wel zijn prachtige voornaam, zo uniek. We verwachten nochtans van onze leiders dat ze visie hebben en visie geven. Sommigen beweren zelfs dat Bush senior onder meer door zijn uitspraak ‘dat vision thing’ de herverkiezing verloren heeft.

Maar laten we even in het recente verleden kijken. Wat was het beste geweest? Leiders die zegden: dit is te complex, een visie is onmogelijk, laten we dag na dag kijken wat het beste is. Of leiders met een sterke visie. Ik som enkele krachtige visies op (elk van deze visies is door eminente personen verdedigd!)

– laten we onvoorwaardelijk gaan voor groepsimmuniteit

– dit is iets als een griepje

– onze westerse superioriteit is zo groot dat we ons echt geen zorgen hoeven te maken. Dit is een probleem voor China

– laten we alles gewoon dicht doen

– dit gaat gewoon vanzelf voorbij

Stuk voor stuk sterke visies, gedurfd, gebaseerd op wijsheid en (al dan niet virologisch) inzicht.  Maar lijkt dat achteraf gezien wel verstandig? Neen toch.

Ik leer alleszins iets. Als het helemaal onzeker is, en supercomplex, dan zal een visie eerder verblinden. Een visie is iets dat mensen kan verbinden, kan inspireren, kan aanzetten tot actie. Maar als je echt niet weet waar er water te vinden is, dan is je troepen oproepen om dag en nacht NNW te marcheren, waarschijnlijk niet de beste zet. Dan blijf je misschien beter ter plekke en vraag je aan iedereen om creatief zijn en de ochtenddauw op te vangen.  Je kan dat ook een visie noemen natuurlijk, want filosofen zijn er speciaal in getraind om met woorden te spelen en zij zullen je wel uitleggen dat ‘geen visie hebben’ ook een visie is. Voor je troepen geen marsrichting uitzetten is dan ook een richting. Daar wil ik het dan ook bij houden. Ik hoop dat u mijn visie deelt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken