Je dagelijkse koffie is goed tegen hoge bloeddruk en diabetes.

J

Eindelijk, het is nu ook wetenschappelijk bewezen. Je dagelijks bakje troost beschermt je tegen de kwalen van het moment: type 2 diabetes, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid, samen bekend als het metabool syndroom.  Zelfs decafeïne koffie drinken stimuleert je gezondheid.  Een team uit Navarra (Spanje) en Catania (Italië) analyseerde bestaande studies over het verband tussen het metabool syndroom en koffiegebruik. En ze meldden goed nieuws voor koffiedrinkers. The Times zette dat nieuws zelfs op zijn  eerste pagina van 27 november. Er is natuurlijk al een verklaring voor dit heuglijk nieuws: koffie (ook decafeïne) bevat immers onder andere polyphenolen, en dat zijn anti-oxydanten, je weet wel die stoffen die je ook in rode wijn en broccoli vindt. 

Drink je liever thee? Niet getreurd, vooral groene thee helpt ook het metabool syndroom te bestrijden. 

De onderzoekers verrichten hun onderzoek volkomen onafhankelijk, in opdracht van ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee).

Laten we dit goede nieuws even rustig onder de loep nemen, nadat we onze geest hebben aangescherpt met enkele koppen koffie. Kritisch denken kan helpen. Veronderstel dat je een studie uitvoert in opdracht van het IWSF (Instituut voor de Wetenschappelijke Studie van de Framboos) en tot je verrassing stel je vast dat te veel frambozen eten ongezond is. Wat ga je doen? Je zult aan de lijve ondervinden wat de ‘zelfdienende vertekening’ betekent; wat in je kraam past, aanvaard je zonder moeite, bij wat er niet in past, begin je jezelf lastige vragen te stellen. Is dit geen toevallig resultaat? Is er nergens een ingeslopen? Zou ik dat wel publiceren en het publiek alarmeren?  En kijk… je vindt toch wel iets dat op een fout lijkt, je kan één deel van je studie niet volledig documenteren, er is ‘ergens’ ‘iets’ verloren gegaan, en je kan het niet meer checken. Dan heb je toch de ethische plicht je resultaten niet door te spelen naar het IWSF!  Stel  je voor dat je leugens rapporteert. Dat is uiteraard geen auto-censuur, dat is gewoon academische eerlijkheid. 

Ben jij onafhankelijk van een instituut dat je betaalt? Zal jij niet lijden aan de zelfdienende vertekening? Veronderstel dat je botst op een studie die in grote letters de eindeloze nadelen van koffie belicht. Is die wel wetenschappelijk? Natuurlijk niet, een studie in een kleine universiteit in een verloren provinciestadje, verdacht kleine steekproef en je kan nergens de metingen controleren.  Die nemen we dus zeker niet op in onze database. Maar er is ook die studie die zo mooi aantoont dat koffie wél de bloeddruk verlaagt, en kijk…een grote steekproef, een studie in Parijs, en je mag zelfs op het internet de metingen controleren. Wat we dan zeker niet zullen doen is andere vervelende vragen gaan stellen. Was die studie wel dubbelblind? Is die onderzoekseenheid vroeger al niet eens in opspraak gekomen? Was de auteur geen (duurbetaalde) spreker in Hawaï op het Internationaal Congres ter bevordering van het koffiedrinken? En is er recent geen artikel verschenen dat de gebruikte statistische methode als ‘ontoereikend’ beschrijft? Zouden we dan toch niet met die nieuwe statistische methode de data opnieuw analyseren?  Maar zo kunnen we toch bezig blijven. Sorry hoor, netjes gepubliceerd, grote steekproef, studie aan een bekende universiteit en je kan de ruwe data controleren.  En hadden we niet beloofd dat ISIC onze studie zou krijgen voor de zomer (bij de start van hun nieuwe promotiecampagne)?  

Bij dergelijke studies neem je zowat twintig doorslaggevende beslissingen, vele heel subjectief. En ik moet geloven dat je niet één keer die beslissing zult nemen onder het motto ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ ? Ooit heb ik een studie gelezen die overduidelijk aantoonde dat zoutconsumptie geen effect had op hoge bloeddruk. Gesponsord door Unox-soepen. Geen één april grap. 

De leden van ISIC: Illycaffè, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestlé, Paulig, en Tchibo. Twijfel ik aan de integriteit van ISIC?  Zeker niet, want integriteit is een van hun sleutelbegrippen; ze komen niet tussen in studies, en ze moedigen de onderzoekers aan al hun resultaten te publiceren.  Onderzoekers die heel negatieve dingen over koffie vinden, zullen die met een gerust geweten publiceren. Krijgen ze nieuwe opdrachten? Misschien. Ze zullen waarschijnlijk publiceren in obscure academische tijdschriften. Onderzoekers die leuke dingen vinden, zullen hun naam op de eerste pagina van The Times zien verschijnen. Zo werkt dat.

De website van ISIC is overigens bijzonder instructief. Koffie zou migraine veroorzaken. Maar bij dat resultaat wordt vermeld dat andere studies net het omgekeerde vinden. Koffie zou helpen om je lichaamsgewicht onder controle te houden. Resultaten worden zorgvuldig weergegeven. De vraag of ‘nitro koffie’  (koude koffie met stikstof) gezonder is dan gewone koffie wordt handig ontweken door te wijzen op de talrijke studies die aantonen hoe gezond koffie is, maar dat het nog niet geweten is of de toevoeging van stikstof een verschil maakt. Is ijskoffie even gezond als warme koffie? In vage termen wordt erop gewezen dat wie suiker toevoegt, wel extra calorieën toevoegt. Helpt koffie bij een kater? Opnieuw een heel zijdelings antwoord, dat overigens niet echt rekening houdt met de nieuwste inzichten inzake katers.   Kortom, koffie is een supergezonde drank, en al wat we niet weten, veronderstelt meer onderzoek. Al wat positief is, hoera. Is er pijnlijke kritiek, dan wijzen we er even op dat er andere studies zijn met andere resultaten. 

Heb je graag een voor de hand liggende conclusie?  Voor sommige ziektes is koffie zeker geen tegenaanduiding. Maar het is geen medicament. En weinige studies zijn dubbelblind. Het is best mogelijk dat mensen met een gezonde levenshouding de tijd nemen om te genieten van een lekkere kop koffie. Trouwens, gisteren nog las ik een artikel waaruit blijkt dat Amerikanen die donkere chocolade eten  gezonder zijn dan wie melkchocolade eet.  Leven fijnproevers langer? Ik durf overigens geld inzetten op het volgende onderzoeksresultaat. Wie thuis zijn koffie maakt met een peperduur koffie-apparaat, leeft langer dan wie koffie maakt met een heel goedkoop toestel. Goed gemaakte koffie doet je langer leven! Rijk zijn overigens ook, tot zeven jaar in onze streken.

Maar op basis van het meest recente wetenschappelijke onderzoek zou ik toch geen risico nemen met mijn gezondheid. Elke dag een viertal koppen koffie en een stukje heel donkere zwarte chocolade. En vooral:  zie dat je ervan geniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken