Het huis staat nog niet in brand. Wat zou Immanuel Kant hebben gezegd?

H

Er zijn twee a priori categorieën, tijd en ruimte. Wie helder wil nadenken moet beseffen dat onze geest die twee concepten altijd goed voor ogen moet houden. Gewapend met deze fundamentele Kantiaanse inzichten, zullen we even nadenken over het blussen van huizen die niet in brand staan.

Beginnen we met de ruimte. Tijdens de pseudo-tweede golf in Antwerpen stelden verschillende Waalse gouverneurs de vraag of ze de toestemming kregen van de nationale overheid om inwoners uit de provincie Antwerpen te weigeren. Zij maakten de ruimte-fout. Een virus stopt niet aan taalgrenzen, aan ideologische grenzen, zelfs niet aan het Witte Huis. Je kan altijd proberen, maar dan moet  je draconische maatregelen nemen. Tijdens de eerste golf was Wallonië opvallend licht gekleurd. Je hoorde al de verklaringen: ze wonen verder van elkaar, ze hebben meer gezond verstand, ze leven natuurlijker. Net de argumenten die ik in februari al hoorde van Amerikanen: wij zijn een groot land, hier maakt dat virus niet veel kans, tenzij natuurlijk in een stad. Vertel dat nu maar aan de kiezers in de grote, dunbevolkte Amerikaanse staten. Afgelopen weken is Wallonië koploper in Europa geworden. Misschien kunnen de Antwerpenaars nu vragen om Walen tijdens de weekends de toegang te verbieden.

Vlaanderen grenst aan Brussel, Wallonnië, Noord-Frankrijk, Nederland. Alle grenzen dan maar dicht? Als dat kan, is het vanuit het standpunt ruimte goed gezien. Dan kunnen we hier in Vlaanderen onze zin doen en alleen brandende huizen blussen. Wat we zelf doen, doen we beter. Ook onszelf besmetten? Maar er is nog een tweede dimensie: de tijd.

Corona is een werkwoord. Corona is een proces, het evolueert in de tijd. Stilaan weten we al hoe. Het begint klein bij de après-ski en eindigt met drama’s in Belgische RVT’s. We hebben ook al iets geleerd over exponentiële krommes. Wachten tot je vreselijke tandpijn hebt om naar de tandarts te gaan is geen goed idee. Blussen is het allerlaatste stadium, je moet als brandweerkorps vooral vermijden dat je moet blussen. Begin al maar de belendende percelen te ontruimen. Elk vermeden gevecht is een gewonnen gevecht, leren onze de Oosterse gevechtssporten. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken