Elke dag vijf minuten discipline

E

Succes heeft te maken met talent, toeval en… veel, heel veel discipline. Als de post toekomt, de enveloppen ‘ergens’ leggen, of op hun vaste plaats? Je kleren laten rondslingeren? Of terwijl je je uitkleedt, je kleren gewoon op de grond laten vallen en ze daar laten liggen? Je boodschappen dadelijk uitpakken en opbergen of ‘ergens’ laten staan en die dan een dag later ontdekken? Dagelijks je desktop opruimen, je mailbox? Elke dag de drie minuten oefeningen doen die zo nodig zijn voor je zwakke rugspieren?

Een deel is discipline aangeboren, en waarschijnlijk daardoor ook zo’n stabiel kenmerk, een onderdeel van de persoonlijkheidstrek ‘toewijding’. Maar als iemand anders  je spullen opruimt, zie je wel dat de discipline afneemt, aangeboren of niet. Als de (schoon)ouders op bezoek komen, gaan we plots wel opruimen. En als de harde schijf is gecrasht, nemen we de volgende tijd regelmatig back-ups. Tot… we het weer ‘vergeten’, soms al een dag later.

Succes bij studies, bij sportbeoefening, bij kunst, op het werk heeft vaak meer te maken met discipline dan met talent. Beter een minimum aan talent en veel discipline, dan talent zat en geen discipline. Maar juist omdat discipline zo’n stabiel persoonlijkheidskenmerk is, is de aard of het object van je discipline veranderen uiterst moeilijk. Reden natuurlijk waarom je zoveel roeiapparaten op eBay vindt. Soms echter heb je weerstand tegen discipline uit zelfverdediging, vooral bij creatieve geesten. Er is meer dan anecdotische evidentie dat enige slordigheid in de omgeving de creativiteit bevordert. De ‘clean desk’ is vooral belangrijk als je geest erg geordend moet zijn. Maar dan moet je er wel ook een dosis saaiheid bijnemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken