Wordt Corona een gewoon griepje?

W

Opnieuw moet ik vaststellen dat wie grote uitspraken doet over covid-19 elementaire kennis van psychologie mist. Vergelijk het even met de communicatie over de veiligheid van het vaccin: de kans dat je er bloedklonters van krijgt is veel kleiner dan als je de pil neemt. Gevolg: een aantal vrouwen stopten met de pil.

Corona was geen gewone griep. Het houdt ons nu al 1,5 jaar krijgsgevangene, we hebben ons dagelijks gedrag aangepast, we hebben geliefden verloren, zowat elk gesprek ging erover. Slechts zeer extreme gebeurtenissen (overstromingen in Wallonië, Taliban in Kaboel) kregen het onderwerp even van de eerste pagina in onze krant. Je kan gerust over een collectief trauma spreken, vergelijk het maar met W.O. II. Daar spreken we toch niet over als een typisch intermenselijk conflict? Over Covid-19 leren spreken als een gewoon griepje? Het omgekeerde zal nog eerder gebeuren. Bij de volgende extreme griepepidemie zal de ongerustheid sterk toenemen! Kranten zullen gretig schrijven over de interactie griep-Covid 19. De experts zullen opdraven om ons gerust te stellen, of net ongerust te maken, was je handen, draag een masker; andere experts zullen opdraven om te zeggen dat het allemaal overroepen is. Griep zal angstaanjagender worden dan ooit!

Veronderstel dat je reisplannen hebt naar New York. Vroeger las je (zo je het al ergens las): New York kent griepepidemie. Zou je gedacht hebben: die stad mijd ik beter? Maar veronderstel dat je leest: Grote Covid-uitbraak in New York. Wat zal je dan denken? En wees maar zeker, de pers zal je helpen te vergeten dat Covid-19 een gewoon griepje is. Je zal heel gemakkelijk al dan niet betrouwbare artikels vinden over quarantaine in Manhattan, over speciale acties voor reizigers die terugkeren uit New York, etc. Over een gewone griep vond je vroeger nooit dergelijke berichten, en zo ze al bestonden, je trok even je schouders op. Maar denk vooral niet dat je dat nu ook zal doen. Oei, Werner is niet gevacineerd.. en oei, ik lees dat Moderna.. en blijkbaar…. zou het kloppen dat het vaccin aan kracht inboet?

Ja, we zullen moeten leren leven met Covid-19. Maar of we het zullen bekijken als een gewoon griepje? Daar is het nog vele vele jaren te vroeg voor. Vergeet niet dat er nog elke dag een roman of een film verschijnt over W.O.II. Collectieve trauma’s verdwijnen niet met een knip uit het collectieve geheugen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken