Mijn boeken top 5 van juni 2019

M

Beter zorgen voor jezelf – 4de editie

Marc Buelens en Ann Vermeiren

Niet alleen de nieuwe prijs is een voltreffer, ook de verzorgde uitgave en leuke cover. Ik heb –alleen helaas deze keer, Ann is er nu al bijna acht jaar niet meer- het boek aangepast waar nodig. En die ervaring is op zich al sprekend. Ik ben geschrokken van het aantal nieuwe en vooral krachtige ‘vullers’, van de snelle hap (ook thuis), tot netflix-series, van anti-sociale media tot onafgebroken opgeklopt nieuws. Zelfzorg is de kunst een geschikt evenwicht te vinden tussen wat zich aanbiedt en wat wezenlijk goed voor ons is. En het aanbod wordt steeds meer verslavend, het is alsof we nu allen in Las Vegas leven. Uitgegeven door Lannoo

The gift of therapy

Irvin Yalom


Op dit ogenblik werk ik in het kader van mijn opleiding aan de Schrijfacademie te Antwerpen aan een roman (werktitel: De therapeute). Zowat alle therapeuten met wie ik daarover spreek, vragen ‘je hebt toch Yalom gelezen?’. Mijn antwoord: ja, drie romans. Dan kwam steevast de reactie: je moet zeker ‘The gift of therapy’ lezen. Zelden zo’n mild, helder en slim non-fictieboek gelezen. Yalom lukt er zelfs in de oplichter, knoeier en irritante vent, maar briljant verhaaltjesverteller Sigmund Freud op elegante wijze te verdedigen. Wereldklasse en absoluut briljante slimme non-fictie. Ook boeiend voor niet-therapeuten, namelijk voor iedereen die in een intense helpende relatie staat tot een ander mens. En zijn we dat niet allemaal? Uitgegeven door Harper Collins.

Bonita Avenue

Peter Buwelda

Met negen jaar vertraging las ik dit alom in de lucht geprezen debuut. Meeslepend, groots, vlot geschreven, voor elk wat wils en we willen allemaal iets anders als we een boek lezen. Een episch verhaal van opera-achtige intensiteit. Een boek dat tomeloze ambitie verraadt. Dit is echt het allerhoogste willen… en kunnen. De stijl is weergaloos, de actie hevig en de personages kom je echt niet op de hoek van je straat tegen, of je woont wel in een heel bijzondere buurt. Dit jaar verscheen de opvolger, grote schrijvers nemen hun tijd. De reviews zijn superlovend, en het zal bij mij geen negen jaar duren vooraleer ik aan Otmars zonen zal beginnen. Uitgegeven bij De Bezige Bij.

De Heilige Rita

Tommy Wieringa

Nog zo’n Nederlander die de fabeltjes dat onze Noorderburen hun taal niet beheersen naar de prullenmand verwijst; kan die man schrijven. Het verhaal is in tegenstelling tot Buwalda, heel parochiaal, à la Lize Spit, met sukkelaars van bij ons in de hoofdrol. Ook daar durf ik te veronderstellen dat ze toch niet op de hoek van jouw straat wonen. Het tweede deel leidt naar de fascinerende, alhoewel voorspelbare, teloor- en ondergang van wat en wie onvoldoende straatwijsheid heeft om te overleven in deze complexe tijden. Uitgegeven bij De Bezige Bij.

Bonsai

Alejandro Zambra

Als je een opleiding literair schrijven volgt, dan leer je dergelijke pareltjes kennen. Uit de Zuid-Amerikaanse ‘magisch-realistische’ traditie heb je dit cultboek van de Chileense literatuur. Verwacht geen Dan Brown, want de eerste (ondertussen al legendarische) zin luidt als volgt: Aan het eind sterft zij en blijft hij eenzaam achter, al was hij eigenlijk al jaren voor haar dood, voor Emilia’s dood, eenzaam. Daarmee is alles al gezegd. De rest van het verhaal vult dat eenvoudig in. Over eenvoudige hedendaagse liefde (dus: veel fucken) die toch geen stand kan houden, zoals Yalom overigens zo wijs en teder voorspelt. Een uiterst dun boekje, amper 96 pagina’s, want ‘dik zijn van een boek is op zichzelf geen verdienste’ vertelde ons docent Guy Bogaert. Uitgegeven bij Pinguin Randomhouse.

Rubrieken