Slimme non-fictie

S

Slimme non-fictie schrijven
Van droom tot boek

Slimme non-fictieboeken voeren een eeuwige strijd met domheid en saaiheid. Inzet van dat gevecht? Aan een relatief breed publiek onderbouwde kennis en inzichten meegeven die de lezer duizenden woorden lang boeien en slechts door één persoon op aarde geschreven kunnen zijn – jij.
Als een non-fictieboek het predicaat ‘slim’ wil verdienen, moet het enkele heldere keuzes weerspiegelen. Het moet leesplezier bezorgen door oordeelkundig te beslissen over opbouw, door een frisse benadering van het onderwerp en door net dat tikkeltje anders te zijn dan zijn collega – het vakboek – dat vooral uitmunt door degelijkheid, voorspelbaarheid en neutraliteit. Een slim non-fictieboek kun je herkennen aan drie belangrijke kenmerken:
1     Wat in het boek staat, is gebaseerd op valide kennis. Niet op fantasie, niet op hoop of afkeer, niet op emotionele reflexen, maar op gedegen inzichten, heldere analyses of doorleefde en waardevolle ervaringen.
2     Het boek is lezersgericht. De schrijver is ‘slim’ genoeg om zijn lezers te boeien, om ze plezier te bezorgen tijdens het lezen.
3     Het boek draagt op een discrete manier de stempel van de auteur. Alleen hij of zij kan dit boek geschreven hebben. Andere auteurs zullen op basis van hun persoonlijkheid onvermijdelijk een ander slim non-fictieboek schrijven.

Heb jij zin om een echt slim non-fictieboek te schrijven? In mijn boek leg ik stap voor stap uit wat er allemaal komt bij kijken…  en dat is vaak iets anders dan je wel denkt!
Uitgegeven bij Lannoo Campus.

Lees hier de recensie van Martin van Staveren op managementboek.nl


De grote sprong zijwaarts. Op reis in de Chinese Far West

Als Kuifje in China voelde ik mij toen ik als ’embedded professor’ mee mocht gedurende vier weken met een tiental ervaren reizigers doorheen ‘De Grote Leegte’ van West-China. Zelden heb ik op zo’n korte tijd zoveel geleerd. Velen hadden de reis voorbereid, mijn mede-auteurs kwamen beslagen op het Chinese ijs en ik… zorgde in de blogs voor de lichte, relativerende noot. Het bundelen van onze literaire en fotografische krachten heeft geleid tot het merkwaardigste boek waar ik ooit aan meegewerkt heb.
Uitgegeven bij Houtekiet.


Rubrieken