Eindelijk! Nog eens de prijs van het cynisme

E

Graag ken ik jaarlijks mijn prijs toe aan het grootste cynisme. Meestal aan bedrijven die mensen ontslaan en dan vriendelijk zeggen dat dit in het belang is van die werknemers zelf. Of aan een bedrijf, zoals bijvoorbeeld Astra Zeneca, dat liegt dat het klettert en dan fier is op zijn ethisch geïnspireerde missieverklaring.

Maar nu gaat de prijs naar mijn dagblad en de motivatie-experte die deze ochtend het volgende in een interview verklaart: “Wat goed is aan de beslissingen van het Overlegcomité, is dat er duidelijke signalen gekomen zijn.”

Wat een ironie, wat een cynisme, wat een sarcasme. Maar het is geen lapsus, de experte meent het, ze geeft concrete voorbeelden van die duidelijke signalen die de ernst van de situatie tonen, waardoor mensen sneller bereid zullen zijn om nog even op de tanden te bijten.

Een driedubbele mislukking, een doorzichtige truc, halve waarheden, -ik luister nu even naar het overzicht van de binnenlandse pers-, plaspauze, verwarrende communicatie, vicieuze cirkel, niemand tevreden, het had erger gekund, we moeten er gewoon het beste van maken, en zo nog tien pagina’s verder. Een slag in het water, ook andere landen worstelen, eigen falen, nood aan een afkoelingsperiode ook voor onze politici, ooit wordt er afgerekend.

Voor mij zijn er nu al maandenlang heel duidelijk signalen: dit probleem is te complex voor onze intellectuele leiders, voor onze structuren, voor ons simpele brein, onze politieke leiders. Niet elk duidelijk signaal (mijn cynisme is zo bedoeld) draagt helaas bij tot het ‘draagvlak’, tot nog even op de tanden willen bijten, ik hoor mensen tandenknarsen. Ik zie wel één kleine bijdrage om dat een heel klein beetje te verminderen (niet cynisch bedoeld): willen al die motivatie-experten nu eens een jaar de mond houden?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken