Eet je buikje rond, met alle gevolgen van dien

E

Wij worden telkens opnieuw opgeroepen om niet te discrimineren. Laat je niet leiden door oppervlakkige, uiterlijke kenmerken. Het is niet omdat iemand een bril draagt (zoals ik) dat hij of zij daarom intelligenter is. Biologisch worden we misschien wel aangetrokken door ‘mooie’ mensen (omdat die waarschijnlijk gezonder zijn, en ons dus een betere kans geven op gezond nageslacht), maar we mogen niet discrimineren op basis van uiterlijk. Wie zegt dat lelijke mensen minder bekwaam zijn? Hollywood zal bijvoorbeeld heel vaak de slechterik een vieze huidziekte geven, maar Hollywood is helemaal geen model van correct gedrag. Dat weten we ondertussen ook al wel. Het lijstje waarop we niet mogen discrimineren is haast eindeloos, en ik vermijd hier zorgvuldig  te verwijzen naar de supergevoelige.

De laatste jaren is er een nieuwe groep ‘slachtoffers’ gevonden. Zwaarlijvigen. Onderzoek na onderzoek toont aan dat we bulken van de vooroordelen tegen dikkertjes. Ik durf die vooroordelen hier niet te veel expliciteren, want ik vis niet naar boze mails. U kent ze wel, en u ‘voelt’ ze wel bij een toneelstuk of film. Als twee kandidaten gelijkwaardig zijn voor een job, zal de selectie-verantwoordelijke meestal wel de slankste kiezen. En dan spreek ik niet over een rol als sex-idool in Hollywood. Maar telkens opnieuw vraag ik me dan af: al die stereotiepe beelden, zijn die dan louter en alleen gebaseerd op vooroordelen, of is het (soms!) toch niet omgekeerd, vormen reële verschillen niet de basis van de vooroordelen, die dan sterk worden uitvergroot en veralgemeend, waardoor een Halo-effect ontstaat en bepaalde groepen bijna kansloos zijn in onze maatschappij.

Ik dek mij nu in, ik rapporteer alleen. Een studie op muizen, pas gepubliceerd in Jneurosci, werpt een licht op het (door de onderzoekers aangehaalde, niet door mij!) feit dat zwaarlijvigen sneller dementeren en andere ‘cognitieve problemen’ ontwikkelen. Muizen die een supervettig dieet volgden, presteerden cognitief veel minder dan een controlegroep op een normaal dieet. Blijkbaar functioneert de signaalfunctie tussen neuronen minder door het ongezonde eten. Zodra de vette muizen medicatie kregen om de storing op te heffen, werden ze … slimmer.

Als u zelf slank bent, of niet, hebt u uiteraard al lang een zwak punt ontdekt in dit soort studies. Ons IQ gaat er wereldwijd de laatste jaren spectaculair op vooruit, we worden met zijn allen veel slimmer op net die gebieden die IQ-tests meten. En we worden met zijn allen, ook wereldwijd, alsmaar dikker. Maar ook dit argument houdt niet echt steek, en wat uw lichaamsgewicht ook is, u hebt al snel begrepen waarom. Zo niet, misschien toch even de loopschoenen aantrekken, minder dierlijke vetten eten en stress vermijden. Je weet nooit waar het goed voor is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken