Vertrouw de experts

V

Een emotionele oproep van Scientific American. Wetenschap is in verdrukking. Bijgeloof rukt op. Abonneer nu. Trust the experts.

Foei, Scientific American. Wat een gedoe. Rukt bijgeloof echt op? Is wetenschap er echt slechter aan toe dan laten we zeggen 50 of 200 jaar geleden?  Of roepen jullie vooral heel hard omdat er enkele heel zichtbare personen feiten, analyse en open debat graag naast zich neerleggen?  Trust the experts. Dat doet me denken aan ‘trusssst in me’ uit jungle book, gezongen door de slang Kaa.  Leg mij misschien beter eens rustig uit hoe ik een expert kan onderscheiden van een charlatan. Ik geef maar enkele voorbeelden: op het vlak van diëten, persoonlijkheidsvragenlijsten, klimaatstudies. Als iemand als expert voor een rechtbank wordt opgeroepen en die man beweert psychoanalyst te zijn, moet ik hem dan vertrouwen?  Er is vorig jaar het zoveelste lijvige boek verschenen over Freud waarin de man en zijn theorieën in heel fijne mootjes wordt gehakt. Moet ik dat boek vertrouwen? Of toch maar de expert?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken