Treur niet: jouw job wordt vervangen door een robot

T

Op dit ogenblik is de eerste paniekgolf rond het verdwijnen van jobs door robotisering weggeëbd. Een economie die groeit dank zij automatisering lijkt overal nieuwe banen te creëren. Dat neemt niet weg dat jouw baan toch kan verdwijnen. Wat heb je dan het liefst? Dat een ander persoon je job overneemt, of een robot?  Uit onderzoek bij Nederlandse studenten en arbeiders (gepubliceerd in Nature Human Behaviour) blijkt … geef me dan maar de robot; de verklaring ligt voor de hand. Als ik een baan verlies door hogere krachten (onverwachte concurrentie uit China, een radicale herstructurering of… robots) heb ik persoonlijk niet gefaald, moet ik mijn zelfbeeld niet wijzigen. Maar als een ander mens mijn baan overneemt, dan moet ik misschien de oorzaak wel bij mezelf zoeken, en dat is al te pijnlijk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken