North-Carolina in het nieuws

N

Omdat mijn vrienden Dany en Emmy in Charlotte, North-Carolina (NC)  wonen, kende ik deze staat al sinds 1991.  Ik wist zelfs dat er een kust was, maar een dagje aan zee was iets te ver. Nu kent iedereen die kust, dank zij Florence, niet het stadje in South-Carolina (SC), maar door de orkaan.

Charlotte is de belangrijkste stad in North-Carolina, niet de hoofdstad (dat is Raleigh), en was tot voor kort het tweede belangrijkste financiële centrum -na New York uiteraard-  van de VS. Een jaartje geleden is de stad voorbijgestoken door San Francisco.

In 2012 hielden de Democraten er hun conventie, met een schitterende speech van Michelle Obama en in 2020 zullen de Republikeinen daar moeten beslissen of ze Donald Trump een tweede ambtstermijn gunnen, tenzij ondertussen de heer Mueller enkele juridische stokken in de Republikeinse ‘bandwagon’ steekt. De staat is immers een typische ‘swing state’, eentje die je best wint als je president wil worden. Als Zuidelijke staat zouden ze normaliter voor de republikeinen moeten stemmen, maar Obama won er (nipt) in 2008, verloor (nipt) in 2012 (ondanks de conventie!), en Trump won er (nipt) in 2016. Met zijn vijftien kiesmannen kan die staat zeker de balans doen doorslaan.

En nu hebben we Björn Soenens die ons live komt vertellen hoeveel regen er daar valt, hoe gevaarlijk dat allemaal wel is. Zo’n ‘rain-chaser’ roept bij mij uiteraard vele vragen op. Heeft CNN dan niet genoeg beelden van een overstroomd gebied? Maar ja, Björn is er nu eenmaal, en over het beleid van de president is er blijkbaar niet veel te rapporteren. Nu ja, ook op BBC is een dergelijke orkaan een hoofdpunt in het nieuws.

Door mijn vrienden ‘ter plekke’ krijg ik  een beeld van hoe mensen  die niet aan de kust wonen de situatie ervaren. Als u in Leuven woont, zou u zich grote zorgen maken over een storm in De Panne? Welnu, Charlotte ligt wel even verder van de zee. Hieronder  het verslag van Dany, mijn Björn Soenens op het droge.

Beste vrienden

Noord Carolina is een vrij brede staat: 700km van de kust naar de bergen. Charlotte ligt op 340km van Wilmington, NC, waar de storm deze ochtend aan land kwam. Voor de kustzone (Wilmington and Myrtle Beach area) was dit aanvankelijk een storm van Cat 1 : floodsurge van 3-4m en 50-60 cm regen en wind tot 120km/h. Dat betekent veel overstromingen, veel bomen omver, veel schade aan huizen (ruiten, daken…) en dagen zonder elektriciteit. Dat is wat je ziet op TV en dat is beperkt tot de zone binnen het uur van de kustzone in Noord en Zuid Carolina, vooral in laag gelegen gebieden en vooral langs rivieren

Voor Charlotte betekent dit “slechts” een tropical storm: 20 tot 30 cm regen voor de volgende twee dagen en wind van 40-60km/uur. Er zullen wel een aantal kleine overstromingen zijn in een aantal laag gelegen gebieden van Charlotte en hier en daar een boom omver, in het allerslechtste geval toch wel enkele uren of een dag of twee zonder elektriciteit. De storm is ook veel vertraagd en blijft hangen en gaat nu ook meer ten zuiden van Charlotte en is dus nog een eindje van Charlotte, alhoewel de storm een diameter heeft van 400-500km. Vandaag (zaterdag) is er hier nog geen regen, maar wel al een zwoele wind tot 30km/h en warm (28°C); dus nog steeds terrasjesweer…

Daar de elektriciteit hier vooral via bovenleidingen loopt, is er wel steeds de kans dat we zonder vallen. Daarom zijn we bij elke storm voorbereid op enkele dagen zonder elektriciteit: batterijen van zaklampen checken, voldoende drinkwater en “koud” voedsel inslaan (brood, cold cuts, conserven, snacks, chocolade, koekjes), auto voltanken, bad laten vollopen met water, voldoende cash geld, en uiteraard zorgen dat alle iphones en ipads en draagbare computers opgeladen zijn. Internet kan ook uitvallen, maar we hebben ook nog 4G cellular via de telefoons, en je kan ook opladen in de auto…

We wonen aan een meer (Lake Wylie), eigenlijk een rivier (Catawba rivier) met vele dammen. Die dammen worden gemanaged door de elektriciteitsmaatschappij (Duke Power) en de laatste dagen werden de dammen wijd open gezet en staat het meer heel laag (1.5m onder normaal niveau); er mag dus al wat regen bijkomen. Wij wonen trouwens vijf meter boven normaal waterniveau en boven damhoogte. …en onze boot ligt goed vast gesjord op een hydraulische lift boven het water in de marina, is goed afgedekt en heeft een sterke waterpomp en batterij is full. En voor de zekerheid hebben we ook maar alle terrasmeubelen binnengezet, want je kan soms extra windstoten krijgen van over het meer. Zo hebben we nu voor de verandering “white caps” op ons meer en klotst het water tegen de muur en rotsen en hebben we ook wat “surf” zoals aan zee… Indien het erger wordt hoor je wel van ons, allez als er internet is en onze phone batterijen niet plat zijn….

 Beste Groeten uit Charlotte, NC

 

Dany & Emmy

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken