Kan Trump toch herverkozen worden? (4)

K

In onderstaande tabel ziet u wat de situatie is bij de peilingen in Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Tussen haakjes de cijfers van respectievelijk 9 september en 3 juni

Populariteit Trump  -8% (- 9%, -10%)

Voorsprong Biden +7 % (+7%, +7%)

Verkiezingen 2016: Trump 306 – Clinton 232 kiesmannen

Voorspeld voor verkiezingen 2020: Trump 169 (203, 220)  – Biden 369 (335, 318) kiesmannen

Trump doet 2% sprint in swingstates: Trump 218 (247, 220) – Biden 320 (291,318) kiesmannen

Trump doet 4% sprint in swingstates: Trump 258 (247, 269) – Biden 280 (291, 269) kiesmannen

Trump doet 6% sprint in swingstates: Trump 284 – Biden 254 kiesmannen

Bij de kiesmannen veegt Biden Trump bijna helemaal van tafel. Dat komt omdat hij (toevallig?) net nu een omgekeerd ‘TRUMPJE’ doet: hij haalt het nipt in vier grote staten, bij de vorige verkiezingen (nipt) door Trump gewonnen. 

Zovele maanden geleden stelde men: er kan nog veel gebeuren. Er is ondertussen heel veel gebeurd. De cijfers zitten muurvast. Het is onwaarschijnlijk dat Trumps hospitalisatie plots een golf van sympathie oproept. Misschien is het meest opvallende nog wel dat Trump echt alles tegen heeft, en nog min of meer stand houdt. Dat is overigens de reden waarom steeds meer commentatoren, ook de vrij neutrale, rekening houden met een overweldigende meerderheid voor de Democraten. Want Trumps dijken zijn aan het begeven, het is overigens al wat te merken aan de kiesmannen.  

Blijven nog drie mogelijkheden om te twijfelen aan een Biden-overwinning. Onbetrouwbare peilingen, fraude en chaos.

In de vorige bijdragen heb ik er al op gewezen dat de betere peilers uit hun fouten geleerd hebben en zelfs als ze in dezelfde richting en even grote fouten maken als in 2016, dan wint Biden nog, weliswaar nipt. Maar een nieuwe fout zou evengoed in het nadeel van Trump kunnen spelen. Trumpaanhangers blijven geloven in de shy voters, de stille trumpstemmers, maar geen enkele analyse heeft die ooit gevonden. Wel hebben de late beslissers in 2016 massaal voor Trump gestemd. Maar dit jaar zullen er veel minder late beslissers zijn. De kampen zitten vast. En als je dan toch van shy voters houdt, men verwacht ze nog eerder bij vrouwen die tegen hun man, vurig Trump supporter, niet durven zeggen dat ze voor Joe zullen stemmen. Maar ook dit verhaaltje is waarschijnlijk broodjesaap. 

Fraude. Kan, maar is vooral stemmingmakerij. Enkele tientallen stemmen in de gracht gevonden, al dan niet vervalst, enkele duizenden stemmen  ten onrechte afgekeurd, misschien zelfs in één staat enkele tienduizenden. Maar om het tij te doen keren heeft Trump miljoenen kiezers nodig die anders stemmen dan ze aangeven bij een peiling. 

Chaos. Wordt met de dag waarschijnlijker. Het kan op zowat alle niveaus goed fout lopen, betwist, tegenbetwist. De democratische rechtsstaat, met zijn op vertrouwen gebaseerde normen en afspraken, wordt (vooral door Trump en de republikeinen) met de sloophamer neergehaald. 

Conclusie: geen enkele ernstig cijfer geeft Trump ook nog maar een kans. Er kan inderdaad nog veel gebeuren de volgende dertig dagen, maar of het nog veel effect zal hebben op het eindresultaat is twijfelachtig. Velen hebben al gestemd, en de meesten hebben al beslist. Als er een verrassing uit de bus komt, zal het nog eerder een monsterscore voor Biden zijn. Hoe groter die overwinning, hoe kleiner de kans op gewelddadig protest. 

Het beste nieuws voor de Amerikaanse bevolking zou een duidelijke overwinning zijn van Biden in Florida, want die zou gekend zijn op de verkiezingsavond zelf. Daar ligt Biden nu 2,5% voor, en dat is voor een swingstate slechts een kleine marge. Biden hoeft Florida echt niet te winnen; Trump wel. Zo zou er een bizarre paradox ontstaan: de staat die in 2000 (Bush tegen Gore) voor zoveel spektakel heeft gezorgd, zou nu de grote rustbrenger zijn. Zonder een Biden-winst in Florida, is de kans op chaos op verkiezingsavond en de volgende dagen bijzonder groot. Maar misschien krijgen we die chaos al te zien nog voor verkiezingsdag, Donald, word aub niet zieker.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken