How to lie with corona statistics, de VRT-manier

H

Dit is de grafiek die je vandaag vindt op de VRT-nieuwssite over het aantal patiënten op intensieve zorg. Die ziet er ongeveer als volgt uit.

Op de VRT-nieuwssite kan je door te klikken op de zwarte puntjes de exacte cijfers vinden.

Dit stelde mij in staat op basis van dezelfde cijfers een excel-grafiek te maken:

Ik heb jarenlang statistiek gedoceerd en iedereen het boekje van Darrel Huff aangeraden: How to lie with statistics?

De VRT verbergt niets. Ze gebruikt wel statistiek zoals een dronkaard een lantaarnpaal: niet voor het licht, maar om er tegen te leunen. Alarmistische populist die ik ben, stel ik mij de vraag, hoe snel gaan we de rode lijn bereiken? Kijk eens naar onderstaande grafiek! De angst slaat je nu om het hart. De cijfers in België zijn exponentieel en onze beminde virologen liegen! Hamsteren, bouw een atoomschuilkelder, vlucht naar Huwei of New York met je privéjet. Aan dit tempo bereiken we over enkele dagen de fatale rode zone.

Er is een vuistregel voor niet-misleidende grafieken. Zorg ervoor dat je y-as zowat 2/3 tot 3/4 is van de je X-as. Dat is wat Excel automatisch doet. De VRT wil met haar grafiek vooral geruststellen, niet liegen. Ik wil paniek zaaien en mijn overschot aan atoomschuilkelders zo snel mogelijk verkopen (ik raadpleegde bij de vorige crisis de verkeerde grafieken). Maar op termijn moeten we onze overheidszender blijven vertrouwen, het is geen propaganda-instrument van onze noodregering, van de virologen of van een rijke eigenaar van onverkochte atoomschuilkelders. Ze doet dat schitterend, dank u VRT. Lees even mijn column in Trends over jullie nieuwe CEO. Maar…soms vergeet ze dat heel even, zoals bij de grafiek van de dag.

2 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    • een terechte opmerking; het is wel niet mijn bedoeling het werk van de VRT over te nemen. Voor je het weet krijg je immers een ander probleem: misschien kan de rode lijn niet echt op de tekening, en moet je met een onderbroken y-as werken, en dat is ook weer misleidend. Goede grafieken maken is een vak, helaas niet het mijne. Ik kan wel zien als de tekenaar sterk afwijkt van de regels van de kunst. Het is zoals een lekker stukje vis in een restaurant (u proeft de gevolgen van deze lock-down in mijn antwoord): ik proef wel wanneer het toch niet lekker is, maar ikzelf ben geen kok.

Rubrieken