Hoe lees je een krantentitel?

H

De Morgen titelt op  dinsdag 16/6 (eerste pagina)  : Onderzoek toont hoe één op de vijf studenten tijdens de crisis twijfelt of afhaakt, en dan in het groot: Virus knaagt aan motivatie verplegers in spe.

In het artikel lezen we:  de antwoorden op de enquete zijn geruststellend. “we zien dat een grote groep van om en bij de 80 procent erg gemotiveerd is gebleven tijdens de crisis” en nog: sommigen hebben daardoor sneller kunnen achterhalen hoe het zit met hun motivatie op het beroep te blijven kiezen. En nog: dit veroorzaak weinig onrust “we willen vooral de juiste mensen aantrekken”

Misschien waren de volgende titels iets waarheidsgetrouwer geweest?

Onderzoek motivatie studenten verpleegkunde zeer geruststellend

of

Alleen niet gemotiveerde studenten verpleegkunde haken af

of

Coronavirus scheidt het kaf van het koren bij studenten verpleegkunde

Vandaag 19/6  lees ik op de website van De TijdBritse kooplust neemt weer toe. De Britten hebben in mei veel meer aankopen gedaan dan verwacht. De kleinhandelsverkopen veerden met 12 procent op tegenover de dramatische maand april, toen ze een duik van 18 procent namen. De stijging ligt aan de bovenkant van de ramingen van economen. In vergelijking met een jaar eerder lagen de verkopen wel 13,1 procent lager.

Vraag 1: hoe kooplustig zijn de Britten nu?

Antwoord: 13,1 % minder dan vorig jaar, de crisis diept zich uit, maar het tempo van april wordt gelukkig niet geëvenaard

Vraag 2: hoe zeer is de kooplust opgeveerd?

De Mexicaans munt devalueert eerst met 50% en veert dan op met 50%. Waar staat ze dan? Terug op 100? Uiteraard niet, ze zakt eerst naar 50 en veert dan op naar 75…. Waar staat de kooplust nu?

Dus het juiste antwoord is: (100*0,82)*1,12= 91,8. Dus: als maart 100 was, dan staan de verkopen nu op 91,8. 

Misschien waren dit titels die de waarheid dichter benaderden:

Experts schatten de verminderde Britse kooplust iets te pessimistisch in

Britse kooplust blijft zwak, ondanks versoepeling lockdown

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken