Er is geen draagvlak meer voor de wegcode. Laten we die afschaffen.

E

Rechts inhalen. Overduidelijk meer dan 120 per uur rijden op de snelweg en 85 op een gewone weg. Parkeren waar het niet mag. Te laat naar de technische controle. Geen gevarendriehoek aan boord. Toch geen gordel dragen. Hoe vaak zie je toch niet mensen telefoneren achter het stuur?

De oplossing? De wegcode afschaffen. Er is geen draagvlak.

Ik heb, in tegenstelling tot de virologen en de politici een exitstrategie. Eerst schaffen we de wegcode af en dan nog iets waar er geen draagvlak voor is: belastingen op bedrijfswinsten. Als ik lees hoe bedrijven omgaan met dit maatschappelijk verantwoord gedrag (geven aan de keizer wat aan de keizer toekomt), dan kan ik alleen maar voorstellen: afschaffen. Er is geen draagvlak.

Als we die twee zaken afschaffen, dan schaffen we vervolgens ook al die dwaze coronamaatregelen af. Want daar is geen draagvlak meer! De bewijzen zijn overdonderend. In mijn kennissenkring blijft iedereen afstand bewaren, extra knuffelcontacten vermijden, iedereen zegt: dag na dag trachten te leven, er proberen het beste van te maken, vroeg of laat komt er wel een einde aan, het duurt inderdaad te lang, maar daar kunnen we niet veel aan doen. Mensen hebben het kwaad, maar houden gewoon vol, zoals lang geleden tijdens de legerdienst, nu nog tijdens oorlogen of na rampen als een corrupte overheid de wederopbouw saboteert. Wachten op betere tijden. En die komen er. Oeps… verkeerd voorbeeld, het draagvlak is er maar mensen roepen dat niet vanop de daken van hun huis. En opletten met zeer selectieve perceptie. ik mag mijn eigen ogen en ervaringen niet geloven. Mijn wijk (geen villawijk!) is niet representatief. Gewone mensen die gewone dingen doen, zoals hun auto wassen en gaan fietsen, krant lezen, feuilleton volgen, boodschappen doen, thuis werken. Oeps weer verkeerd. Ik moet meer belang hechten aan de dramatische verhalen van de jeugd die het niet meer ziet zitten. Aan enquêtes. Aan de verkoop van slaappillen. Aan het aantal zelfmoorden (cijfer dat gisteren in de krant weer betwist werd, alle cijfers worden betwist). Aan getuigenissen, niet van mijn buren, maar van wanhopige horeca-uitbaters. En vooral: als je merkt hoeveel mensen er samen met het goede weer naar parken trekken, dan zie je toch, mijn beste Marc, hoe groot de nood is. Het draagvlak is weg. Afschaffen die maatregelen.

Jongeren die massaal naar parken trekken. Wat een draagvlak voor de oproep: ontmoet elkaar buiten! Zorg voor je gezondheid, vitamine D. Maar neen, ze zijn er met zoveel dat ze niet langer met vier, maar met tien, wat zie ik op goed gekozen beelden, met honderd samen troepen. De radio rapporteert niet over mijn wijk, waar iedereen van de eerste zon heeft geprofiteerd om zonder mondmasker buitenklusjes aan te pakken, neen de radio rapporteert over jongeren op Sint-Pietersplein. Ze ontmoeten elkaar daar liever dan in een fictieve kotbubbel.

Maar kom, het draagvlak is overal verdwenen behalve in mijn wijk en bij mijn kennissen, en dus kan ik alleen maar zeggen: de virologen hebben gelijk, de cijfers gaan helemaal de verkeerde kant op, maar van mij (in naam van al die mensen die krachtige signalen van burgerlijke ongehoorzaamheid uitsturen) krijgen de experts geen gelijk. Leve het rijk van de vrijheid, weg met Corona, leve de burgerrevolutie, wielertoeristen en studenten één front. Schaf al die coronamaatregelen af, vervang onze politici door uitgelote burgers en stuur de virologen naar een heropvoedingskamp in China. Dat zal ze leren, geen rekening houden met het volkomen afgebrokkeld draagvlak. Maar zoals gezegd, eerst de wegcode afschaffen. Dan de belastingen op bedrijfswinsten. En pas dan ‘the real thing’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken