Dokter, genees jezelf?

D

Medice, cura te ipsum.  We zouden deze wijsheid beter vervangen door: dokter, raadpleeg een robot. Onderzoekers hebben, volgens een paper gepubliceerd in PLOS ONE, een systeem ontwikkeld gebaseerd op artificiële intelligentie dat beter de dood van een patiënt door een coronaire hartziekte voorspelt dan een expertsysteem ontwikkeld door menselijke experts.   Het systeem maakte gebruik van 80 000 patiënten-dossiers. Het systeem trainde zichzelf door patronen te zoeken in  600 variabelen (het menselijk model gebruikt er 27).

De aanpak en de resultaten zijn ondertussen heel voorspelbaar. Voed een algoritme met massaal veel data, laat het eindeloos oefenen, vermijd dat het zich vastbijt in toevallige verbanden, test het dus op nieuwe gegevens, test het nog eens op een nieuwe set gegevens en de door de mens geleide expertsystemen delven het onderspit. Op steeds meer gebieden.

Blijft er nog één wapen voor de arts: zijn of haar klinische blik en intuïtie. Tenminste, dat is wat artsen zelf geloven. Tot blijkt dat de intuïtie van arts A heel erg verschilt van de intuïtie van arts B. Wat de patiënt eventueel zelf kan beoordelen is de zelfzekerheid van de arts, maar hoe kan je nu de kwaliteit van artsenintuïtie beoordelen?   Dit zou kunnen samen hangen met de reputatie van de arts. Maar laat uit onderzoek van Philip Tetlock nu juist gebleken zijn dat gerenommeerde experten het vaak nog wat slechter doen bij hun voorspellingen dan mindere goden.

Over twintig jaar zullen patiënten vooral checken met welke A.I. (IBM? Harvard? Shanghai?) de arts zijn diagnose stelt. En die arts zou wel eens …. een supervriendelijke robot kunnen zijn. Hou vooral de sex-robotten in het oog. Velen voelen zich geroepen om die te testen, en wees maar zeker, die zullen altijd maar vriendelijker en vriendelijker worden. Dit is de ‘wet van Buelens’: doorbraken in technologie zijn niet meer te stoppen als er sex mee gemoeid is. Zo won het inferieure VHS (met zijn vooropgenomen porno-films) het van Betamax, zo brak minitel in Frankrijk razendsnel voor, en denkt u echt dat het Internet en e-commerce zo snel zijn doorgebroken omwille van Wikipedia en de kans om boeken op Amazone te kopen? In de beginne waren de meest populaire zoektermen heel voorspelbaar. U kent ze wel, ik hoef ze hier niet te expliciteren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken