De giftige spin van prof François Balloux

D

Veronderstel dat je een zeer giftige spin in huis hebt. Bij oudjes is de beet dodelijk, bij jongeren veroorzaakt die een beetje jeuk.

Wat doe je?

  1. je huis afbranden
  2. je terugtrekken in de badkamer
  3. grootmoeder beschermen
  4. niets

Het is duidelijk wat prof Balloux met dit onschuldig raadseltje wil bereiken. Strenge Corona-maatregelen zijn zoals je huis afbranden of je terugtrekken in je badkamer.  Niets doen is gevaarlijk. Dus: neem gematigde maatregelen speciaal gericht op de risicogroep.

Omnis comparatio claudicat. Elke vergelijking loop mank. Metaforen, vergelijkingen, beelden tonen iets, maar verbergen ook iets.

Laat mij eens een ander raadseltje bedenken. Je ontdekt een begin van brand op zolder. Wat doe je?

  1. het huis laten afbranden
  2. je terugtrekken in de badkamer, daar is water
  3. iedereen uit het huis jagen en wachten op de brandweer
  4. trachten met een brandblusser het lokale brandje te blussen. Als dat niet lukt iedereen het huis uit jagen, de buren alarmeren en de brandweer bellen. 

Ik vermoed dat de meningen wat verdeeld zullen zijn en wat zullen afhangen van: hoe groot is dat brandje op zolder? Hoe ervaren ben je met een brandblusser? Hoe mobiel en gezond zijn de overige mensen in huis?  Maar ik denk als je wat ervaring hebt met brandblussers (daarom staat er eentje op zolder) dat je best voor alternatief d gaat, behalve als er baby’s in huis liggen te slapen, grootmoeder niet kan lopen, etc. 

Wat is er zo misleidend aan dat voorbeeld van prof Balloux?  Zijn model klopt niet. Corona is niet te vergelijken met één spin, want het beste antwoord lijkt mij te zijn: iedereen naar de tuin, dan checken of dat wel kan, een spin die alleen dodelijk is voor oudjes, dan dubbelchecken of die spin echt ongevaarlijk is voor jongeren, dan gespecialiseerde hulp oproepen die de spin kan lokaliseren en uitschakelen, dan door experts dubbel laten checken of er geen tweede (of derde) spin is, het nest zoeken etc.  Grootmoeder eerst beschermen lijkt me een goede idee, heel snel gevolgd door al de anderen te beschermen. 

Even basisles crisismanagement. De via negativa. Tref bewarende maatregelen. Grootmoeder eerst in de tuin. Bij een ongeval of crisis, bescherm je zelf, maak het niet erger door jezelf op gevaarlijke plaatsen te gaan staan of te blijven. Als het aantal besmettingen stijgt, zorg er vooral voor dat ze niet verder stijgen, ook al sterven er (nog) geen jongeren. Als je niet weet wat er echt aan de hand is: koop tijd. Begin niet te blussen zonder dat je weet welk materiaal er opgeslagen ligt.  

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken