Tien redenen waarom Trump zeker (?) herkozen wordt

T
  1. Trump is Trump. Onderschat hem niet!
  2. Trump won in 2016 (toen ook iedereen dacht dat hij niet kon winnen). In vergelijking met 2016 scoort Trump zelfs beter in de swingstates, volgens de gezaghebbende site RealClearPolitics. Bovendien scoorde hij in 2016 in sommige staten tot 10 procent beter dan gepeild. In die (zeer onbetrouwbare!) peilingen in de swingstates ligt Trump nu gemiddeld ongeveer vijf procent achter, net in die staten waar de opiniepeilers in 2016 hebben bewezen hoe moeilijk het is de Trumpstemmers te laten deelnemen aan een peiling. 
  3. De meeste Amerikanen denken dat Trump zal winnen. Waarom zou een individu uit Amsterdam, Londen of De Haan het beter weten dan de Amerikanen zelf?
  4. Opiniepeilingen zijn in handen van ‘liberal media’ en bereiken de typische Trump-kiezer niet.  De ‘shy’ Trump-voter, de kiezer die in een opiniepeiling niet durft zeggen dat hij voor Trump zal stemmen, zal ook nu weer de doorslag geven. Volgens sommige studies spreken we over tien procent van de kiezers. Bevooroordeelde analisten zeggen dat er geen bewijs is voor zo’n stemmer; dat is een ernstige redeneerfout, afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid. 
  5. In de swingstates voert Trump nu al meer campagne via facebook en twitter dan Biden. In de belangrijkste swingstates hebben de republikeinen veel meer nieuwe kiezers kunnen overtuigen om zich te registreren dan de democraten, dank zij deur aan deur campagnes.  Studenten worden overigens niet meer op hun campussen aangesproken en zullen zich nauwelijks registreren. Niet actief nieuwe kiezers registreren zal achteraf wel blijken een van de grootste blunders te zijn die de Biden-campagne gemaakt heeft. En de jongeren? Die gaan niet stemmen (blijkt nu al uit analyse van de vroege stemmers), die gaan liever nadien betogen tegen de uitslag.
  6. Trump wekt overal enthousiasme, Biden krijgt lauwe reacties, hij kruipt in een kelder. Trump is Amerikaans, Biden is een bange wezel. Kijk naar de indrukwekkende boat parades, de reuze-opkomst bij de Trump-rally’s. Al jaren zegt men dat mobilisatie dé belangrijkste factor is voor een overwinning. ‘Biden’ antwoorden op een peiling en dan thuis blijven is de ziekte van de democraten. Wie ‘Trump’ zegt of durft zeggen, gaat ook effectief stemmen. 
  7. Uit de schattingen van de vroege stemmers blijkt dat er veel meer republikeinen vroeg gaan stemmen dan de ‘liberale media’ hadden voorspeld. Er is geen enkele betrouwbare aanduiding dat bij de vroege stemmers de democraten aan het winnen zijn. De jeugd stelt ook dit jaar zijn kiesgedrag uit. Zoals gezegd, zij betogen na de uitslag liever tegen politie en Trump, dan te gaan stemmen. Trump heeft een gedisciplineerd, trouw, enthousiast kiespubliek. Biden een allegaartje van tactische stemmers. Niemand is echt enthousiast over hem. Hij is oud, seniel, een handpop in de handen van communisten, anarchisten en landen die de Verenigde Staten willen schaden, zoals China. Het land heeft een krachtige leider nodig, geen zwakkeling.
  8. Er komt zeker nog een zwaar schandaal dat Biden zal verpulveren, net zoals Hillary vier jaar geleden. Welke smeerlapperij heeft Joe allemaal toegedekt voor corrupt zoontje Hunter? Deze onthulling wordt de echte oktoberbom!!!
  9. In het laatste debat zal fitte Trump de vloer aanvegen met slaperige Joe.
  10.  Het sterkste model om een uitslag te voorspellen is niet de opiniepeiling, maar de prijs van de benzine, de beurs en de kracht van de economie. Trump heeft gezorgd voor de sterkste economie ooit en leidt nu persoonlijk de grootste terugkeer aller tijden, de beurs staat terug bijna helemaal goed. Benzineprijzen zijn laag, en de huizenmarkt doet het echt goed. It’s the economy, stupid. Remember, Bill Clinton.

Of wordt het toch Biden?

Hierboven vindt u het lijstje waaraan de typisch Trumpkiezer bloot wordt gesteld. Indien u onder de indruk bent van de argumenten, besef dan dat vele uitspraken zuivere ‘cherry picking’ zijn. Trump scoort beter op één klein vlak, en Biden op twee andere, veel grotere, zoals geld in de verkiezingskas. Biden ligt nu al maandenlang 7 à 10 procent voor in de nationale peilingen, en 5 à 7  procent in de swingstates. Dat is geen toeval, dat is perfect gecorreleerd met de ontevredenheid van een meerderheid van Amerikanen over hun president. 

Maar vooral, iedereen is het erover eens:   2020 is niet 2016!  Zowat alles is anders. Ook Trump is niet meer dezelfde. Hij was in 2016 de speelse, brutale outsider die de nieuwsgierigen aantrok en hen telkens verraste met nieuwe gedurfde aanvallen.  Nu is hij vier jaar president geweest. Er is duidelijk sprake van Trump-moeheid, hij verrast niet meer, tenzij zeer onaangenaam. De peilingen zijn niet dezelfde, denk toch niet dat de professionale peilers hun fouten niet analyseren en zorgvuldig trachten bij te sturen. De peilingen bij de tussentijdse VS-verkiezingen in 2018 bewezen dat deze hooggeschoolde analytici hadden bijgestuurd. Er is Corona, er zijn miljoenen werklozen bijgekomen. Ook de kiezer is veranderd. Vooral de vrouwelijke kiezer keert zich massaal af van de brutale stijl van ‘Den Donald’. De tegenkandidaat van Trump is veranderd, er blijft relatief weinig kleven aan Joe Biden.

Benader 3 november als een nieuwe verkiezing in een onbekend land, waar de zittende president in alle opiniepeilingen zwaar op zijn donder krijgt. Jarenlang. Wat voorspel je dan?  Bekijk 2020 niet als een herhaling van 2016, toen op haast wonderbaarlijke wijze Trump in bijna alle swingstaten het net haalde. Zal hij die stunt, in een volkomen ander landschap, met totaal andere ‘fundamentals’ gewoonweg even herhalen door even te gaan wuiven naar enkele tientallen fanatici die voor het Reed-ziekenhuis staan?  Voor mij is de vraag stellen ze beantwoorden. Dat doe ik nu al een klein jaar, in het publiek. Als ik me vergis, zal ik mijn ‘fundamentals’ grondig moeten herbekijken. Dan zal ik hier vragen of er iemand een goed therapeut kent.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken