Ontwaken uit mijn winterslaap. Leve Vermeer!

O

De volgende weken zal u merken dat ik de draad terug opneem. Ik herneem mijn speurtocht naar kwaliteit. De afgelopen maanden was ik volop bezig met mijn speurtocht naar… Johannes Vermeer. De teller van mijn bucketlist staat nu op 32/36, of 33/37, of 31/35. Zoals over alles zijn de Vermeer-experts het niet eens, hoeveel schilderen zijn authentiek? Ik zeg gewoon ‘ongeveer drie dozijn’.

Om mijn vier laatste Vermeers te zien, moet ik contact zoeken met de Boston-mafia (die stalen ‘Het Concert’; het is nog steeds niet teruggevonden) moet ik op bezoek bij Koning Charles III, moet ik nog even voor een halve dag naar Abu Dhabi, en bijna zeven uur treinen naar Braunschweig.

Oh ja, er loopt een Vermeer-tentoonstelling in Amsterdam. Ik heb ze al drie maal gezien. En… ik bereid je graag voor op die tentoonstelling, want ter plekke gidsen mag niet. Er zijn geen tickets meer, zegt u. Juist! Maar ik kan u wel vertellen wat u moet doen om aan legale tickets te geraken.

Ik heb me ingelezen in de heer Vermeer en zijne ‘konstig geschilderde meesterwerken’, alsof ik er een doctoraal proefschrift zou over schrijven. De teller van mijn geraadpleegde Vermeerboeken staat nu op 21. Op eenvoudige vraag – liefst een mailtje naar marc.buelens@vlerick, hou ik voor kleine en grote groepen een lezing; ik schreef zelfsVermeer een bruikbare gids in pdf-formaat om ter plekke, per schilderij, te raadplegen. Want ik heb één heel formeel advies: bezoek de tentoonstelling niet zonder voorkennis, je mist de helft van wat er te zien is. En besef: ter plekke geen uitleg, geen audio-guide, nauwelijks toelichting. Contacteer mij, en ik kan helpen. Uit liefde voor Johannis, want dat was zijn doopnaam.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken