Vijf ongeletterde jongens in Antwerpen

V

Enkele weken geleden heb ik in mijn Trends-column de aandacht gevestigd op een belangrijk economisch feit. Terwijl iedereen gezonder en ‘veggie’ wil eten, komt de gerenommeerde hamburger-keten Five Guys naar België. Gisteren was ik in Antwerpen en heb ik gecheckt of mijn voorspellingen over de eerste vestiging  klopten. Qua prijs lag ik ietsje aan de hoge kant. Ik voorspelde bijna twintig euro voor een maaltijd, maar je komt er al met zeventien. Vergeet dat ‘fast food’ goedkoop is. Ik voorspelde dat de Antwerpenaar wel zou storm lopen en inderdaad er stond rond 18 30 een lange wachtrij, maar die was volgens mij toch ook wel wat het gevolg van een stroef draaiend systeem. Vergeet dus zeker voorlopig ook maar ‘fast’.

Ik was in twee zaken erg ontgoocheld. In Londen hebben de Five Guys-outlets een hippe communicatie, waar onder andere gerenommeerde lokale chefs de keten aanprijzen. Lekker speels, in de moedertaal van de inwoners. Niets daarvan te merken op de Meir. Wat ik vooral miste was mijn moedertaal. Ik zag in hartje Antwerpen, op een boogscheut van het station, geen woord Nederlands. Is het echt te veel gevraagd, liefst wat speels, ook het Nederlands te hanteren? We rollen nog steeds graag al te graag de rode loper uit voor de Yankees en hun multiculturele, sorry multicalorie hamburger. Zeker als de burgemeester er een cola light wil gaan drinken (een hamburger zal hij er wel niet eten), zou het toch leuk zijn dat hij er zich welkom voelt in zijn eigen taal?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rubrieken